James Webb Uzay Teleskobu İçin Geri Sayım: Niçin Uzaya Gönderiliyor?

Semih Akşehirli
2 okuma süresi.

NASA, önümüzdeki Noel gününde (25 Aralık) şimdiye kadar yapılmış en güçlü uzay teleskopunu fırlatarak gökbilimcilere verebileceği en büyük hediyelerden birini sunuyor. James Webb Uzay Teleskobu veya JWST olarak adlandırılan uzay gözlemevi, NASA’nın halihazırda Dünya çevresinde yörüngede olan Hubble Uzay Teleskobu‘nun halefi olacak. Ve kozmosu inceleme şeklimizi tamamen değiştirmeyi vaat ediyor.

James Webb Uzay Teleskobu Hangi Amaçla Uzaya Fırlatılıyor?

Şimdiye kadar fırlatılmış herhangi bir uzaya bağlı teleskopun en büyük aynasına sahip olan JWST, evrendeki en uzak yıldızlardan ve galaksilerden bazılarından kızılötesi ışık toplamakla görevlendirilmiştir. Bu yetenekle teleskop, Big Bang’den hemen sonra oluşan en eski nesnelerden bazılarını görüntüleyerek zamanda çok geriye bakabilecek. Bunun da ötesinde, süper kütleli kara deliklerin, uzak uzaylı dünyalarının, yıldız patlamalarının, karanlık maddenin ve daha fazlasının gizemlerini çözecek.

NASA, bu teleskopu yapmak ve fırlatma rampasına götürmek için yaklaşık otuz yıldır çalışıyor. Şimdi, teleskop nihayet 25 Aralık Cumartesi günü Güney Amerika’daki Fransız Guyanası’ndaki Kourou’daki Avrupa’nın birincil fırlatma sahasından bir Avrupa Ariane 5 roketinin tepesinde fırlatılacak. Ancak teleskop bir kez uzaya gittiğinde, daha gidecek çok yol var. JWST çok büyük olduğu için katlanmış olarak uzaya uçmalıdır. Uzayda bir kez, tamamlanması iki hafta kadar sürecek karmaşık bir açılma sürecinden geçecek. Ve bu ters origami, teleskopun düzgün çalışması için tam olarak doğru gitmeli.

Tüm bu süre boyunca, JWST, uzay aracının mümkün olduğu kadar çok kızılötesi ışık toplayarak yaşamını sürdüreceği, Dünya’dan 1 milyon mil uzakta bulunan ekstra soğuk bir noktaya seyahat edecek. Bu, yol boyunca işlerin ters gitmesi için birçok fırsatın olduğu son derece karmaşık bir fırlatma ve görevdir. Ancak her şey yolunda giderse, dünya astronomları önümüzdeki beş ila 10 yıl boyunca inanılmaz derecede güçlü bir araca sahip olacaklar.

Güncel teknoloji haberlerine anında ulaşabilmek için bizleri TwitterInstagram ve Telegram üzerinden takip etmeyi unutmayın!

Bu yazıyı paylaş
2002 yılında Uşak'ta doğan ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nde eğitimini sürdüren Semih Akşehirli, teknolojiye ve birçok sektöre olan ilgisi üzerine yazılar yazmakta.
Bir Yorum Bırak