General Motors, çip krizi nedeniyle radikal bir karar aldı!

Semih Akşehirli
4 okuma süresi.

ABD merkezli Buick, Cadillac, Chevrolet, GMC gibi önemli otomobil markalarına sahip olan General Motors şirketi, bazı yeni üreteceği araçlar için radikal bir karar aldı. Şirket, bazı yeni SUV’lardan kablosuz akıllı telefon şarjı teknolojisini kaldıracak.

Pandemi sürecinin başlamasından bu yana birçok sektör olumsuz etkilendi. Bu sektörlerin en başında gelenlerinden birisi kuşkusuz otomobil sektörü oldu. Dünya çapında otomobil üreten birçok marka çip konusunda uzun zamandır sorun yaşıyordu. Markalar teker teker üretim bantlarını durdurmak zorunda kaldı. İthal olarak çip tedarik edemeyen şirketler, bazı araçlarının üretimini ertelemek durumunda kaldı. Bu şirketlerden biri olan General Motors, bu konuda önemli bir adım attı.

General Motors, kablosuz şarj pedi olmayan araçlar üretecek

General Motors, duyurduğu karara göre, 2021 Chevrolet Tahoe ve Suburban‘ın yanı sıra, 2021 GMC Yukon‘un belirli donanımlarına sahip olan modelleri, artık kablosuz şarj pedi olmadan üretilecek. Bu modellerin yanı sıra bazı 2022 model Buick Enclave, Chevrolet Traverse, Cadillac XT5 ve XT6 modellerinin de etkileneceği söyleniyor.

Bu araçları satın alan sürücüler, kablosuz şarj seçeneği yerine şirketten 75 dolar tutarında bir ödeme alacak. Şirketin, bahsi geçen araçların üretimini yılın geri kalan zaman diliminde kablosuz şarj pedleri olmadan yapması bekleniyor.

Çip kıtlığı, otomobil endüstrisinde birçok markanın zarar etmesine sebep oldu. Sonuç olarak, bazı F-150 montaj hatlarını kapatan Ford gibi bazı şirketler genel üretimi azaltmayı seçti.

Çip sıkıntısı sonucunda ortaya çıkan talep nedeniyle fiyatlar artıyor. GM gibi pek çok otomobil üreticisi, bazı özellikleri eksik olsa bile hâlâ araç üretimine devam etmeye çalışıyor. Örneğin Nissan, navigasyon sistemlerine sahip olmayan bazı araçlar üretiyor. Bazı yeni Ram kamyonet modelleri kör nokta izlemeyi iyileştiren akıllı bir dikiz aynasına sahip olmadan üretiliyor. Fransız otomobil üreticisi Renault, bazı arabaları daha küçük bir eğlence ekranına sahip olarak gönderiyor ve bazı modellerde kablosuz şarj teknolojisini de kaldırdı. Aynı şekilde ülkemizde de bazı markalar üretime ara vermek zorunda kaldı.

Çip krizine ne sebep oldu?

Salgın döneminde insanların evlere kapanmasıyla birlikte, eğitim, iş ve eğlence faaliyetlerini evden yapması bilgisayarlar, akıllı telefonlar, tablet ve oyun konsollarının kullanımına ve bu cihazlara olan talebin artmasına neden oldu. Ayrıca pek çok şirket, çalışanlarının evden çalışması için uzaktan çalışma sistemleri geliştirmeye veya hali hazırda bulunan altyapıyı iyileştirmeye yönelik çalışmalar yürüttü. Eğitimde de bu teknolojinin kullanılması akıllı cihazlara olan talebi çok daha yukarılara taşıdı ve tüketici elektroniği olarak isimlendirilen sektöre olan talebi daha önceki yıllara göre çok daha fazla artırdı. Tüketici elektroniği sektörünün önemli bir parçası olan çiplere talep de aynı şekilde artmış oldu. Tüketici elektroniği çip talebinde o kadar ileri seviyelere ulaştı ki dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden biri olan Apple, tek başına tüm otomotiv endüstrisi kadar çok fazla sayıda çip talebinde bulundu.

Şu an için ülkeler çip krizini atlatmak için önlemler üzerinde düşünürken diğer yandan Amazon ve Microsoft gibi büyük firmalar da kendi yarı iletkenlerini geliştirme planları üzerinde çalışıyor. Şu an çip endüstrisinin en büyük müşterisi olan Apple ise, krizden iyi bir şekilde çıkarak, en büyük çip üreticilerinden biri olmak için hazırlığını sürdürüyor.

Dünyada binlerce kişiye istihdam sağlayan, ithalat ve ihracat zincirlerinde önemli bir yere sahip olan birçok sektör için durum şu an için kritik. Yaşanan çip kıtlığı yakın zamanda çözüme kavuşabilecek bir sorun olmadığından, sayısız şirketler bir süre daha zor durumda kalacak gibi görünüyor. Yaşanan çip krizinin bu yıl boyunca süreceği tahmin ediliyor.

Güncel teknoloji haberlerine anında ulaşabilmek için bizleri TwitterInstagram ve Telegram üzerinden takip etmeyi unutmayın!

Bu yazıyı paylaş
2002 yılında Uşak'ta doğan ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nde eğitimini sürdüren Semih Akşehirli, teknolojiye ve birçok sektöre olan ilgisi üzerine yazılar yazmakta.
Bir Yorum Bırak