Reuters’in bildirdiğine göre, Apple, iOS geliştiricilerinin müşterilere Apple’ın uygulama içi ödeme seçeneğine alternatifler hakkında bilgi vermesini isteyen Rusya Federal Antimonopoly Service (FAS) tarafından gerçekleştirilen antitröst eylemine meydan okuyor. Apple, düzenleyicinin uyarısının yargısal bir incelemesini istiyor, Russia Today, ABD teknoloji devinin direksiyon karşıtı politikalarını değiştirmesi için 30 Eylül’e kadar bir son tarih olarak yayınlandı. Apple buna uymayınca FAS, Ekim ayı sonunda şirkete karşı bir antitröst davası açacağını duyurdu.
ABD teknoloji devinin uygulama içi ödemelerle ilgili politikaları, en azından söylemek gerekirse, çekişmeli. Apple, iOS geliştiricilerinin kendi uygulama içi ödeme sistemini kullanmasını şart koşuyor, bu da çoğu durumda herhangi bir satın alma işleminde yüzde 30’a varan kazançlı bir komisyon toplamasına izin veriyor. Apple, geliştiricilerin uygulamalarında üçüncü taraf ödeme yöntemlerine izin vermelerini yasaklamakla kalmaz, aynı zamanda müşterilere başka bir yerde alternatif ödeme yöntemlerini kabul ettiklerini söyleme yeteneklerini de sınırlar.
Apple Yüksek Komisyon Almayı Sürdürüyor!
FAS’ın özellikle itiraz ettiği bu politikadır. Ekim ayının sonundaki bir duyuruda düzenleyici, Apple’ın “uygulamaların App Store’u aracılığıyla dağıtılması için piyasadaki hakim konumunu kötüye kullandığını” ve geliştiricilerin “uygulama içi kullanıcılara [ödeme] olasılığı hakkında bilgi vermelerine izin vermediğini” söyledi. App Store dışındaki satın alma işlemleri için. Apple, yorum talebine hemen yanıt vermedi.
Ağustos ayında, bir toplu davaya yanıt olarak Apple, geliştiricilerin müşterilere alternatif ödeme yöntemleri hakkında bilgi vermeleriyle ilgili politikalarını “açıkladığını” söyledi. Geliştiricilerin, müşterilerle alternatif ödeme yöntemleri hakkında bilgi paylaşmak için e-posta gibi iletişimleri kullanabileceğini söyledi. Ancak, geliştiricilerin bunu uygulamaların içinde kendilerinin yapmasına izin vermekten vazgeçti.
Apple’ın App Store politikaları tüm dünyada tepkiyle karşı karşıya. ABD’de, Apple’ın Epic Games ile açtığı hukuk savaşında yargıç, şirkete iOS uygulamalarının kullanıcıları alternatif ödeme seçeneklerine yönlendirmesine izin vermesini emretti ve şirkete uyması için 9 Aralık’a kadar bir son tarih verdi. Bu arada Güney Kore’deki milletvekilleri, Google ve Apple gibi platform sahiplerinin, geliştiricilerin birinci taraf ödeme sistemlerini kullanmasını sınırlamasını yasaklayan bir yasa tasarısını Ağustos ayı sonlarında onayladı. Avrupa Komisyonu da uygulamaya ilişkin antitröst suçlamaları yayınladı.
Rusya’nın antitröst otoritesi bu yıl Apple ile çatıştı ve teknoloji devine üçüncü taraf ebeveyn kontrolü uygulamalarını haksız yere çökerttiği şikayetleri üzerine 12 milyon dolar para cezası verdi.
Güncel teknoloji haberlerine anında ulaşabilmek için bizleri Twitter, Instagram ve Telegram üzerinden takip etmeyi unutmayın!