Yapay zekalar nasıl haklara sahip olacak? ABD açıkladı

Süleyman Kelle
2 okuma süresi.

Amerika Birleşik Devletleri’nde son dönemlerde oldukça yoğun tartışılan bir konu var: Yapay zekaya sahip bir makine kendi icatlarının patentini alabilmeli midir? Bir ABD federal yargıcı için, bu sorunun daha büyük sonuçlar ve cevapları söz konusu. Yapay zekalar ne gibi haklara sahip olacak?

Nisan 2020’de ABD Patent ve Ticari Marka Ofisi (USPTO), bir patentin mucidi olarak yalnızca “gerçek kişilerin” kredilendirilebileceğine karar verdi ve bir ABD mahkemesi Perşembe günü evet, yasanın teknik olarak söylediği (Bloomberg aracılığıyla) bu yönde karar verdi.

Yapay Zekalar

Yapay zekalar fikir ayrılığı yarattı

Her ülke bu yönde hemfikir değil. Güney Afrika ve Avustralya diğer yöne gitmeye karar verdiler, yapay zekaya bir patent verdi ve AI sistemi DABUS’un yanıp sönen bir ışık ve yeni bir tür gıda kabı bulduğu bildirilen AI araştırmacısı Steven Thaler tarafından açılan ikinci bir patent başvurusunu eski haline getirdi. Thaler, bu davada da ABD’ye dava açtı – o, dünya çapında AI’nın tanınması için lobi yapan Yapay Mucit Projesi adlı bir grubun parçası olarak görülüyor.

ABD’nin Thaler aleyhindeki kararının tamamını bu yazının altında kendiniz okuyabilirsiniz:

ABD Patent Yasası, mucitlerin bir mucidin “birey” olması gerektiğini söylüyor
Önceki yasal kararlar, “bireylerin” insan (örneğin şirketler değil) olması gerektiğini açıklığa kavuşturmuştu.
Patent Yasasının insanlara atıfta bulunduğu bağlamdan da oldukça açık.
AI sistemleri insan değil ve mahkeme, bir ABD ajansının kararını yalnızca keyfi, kaprisli veya açıkça yasadışıysa geçersiz kılabileceğini söylüyor – ancak bu durumda USPTO, geçen Nisan ayında statükoya bağlı kalmayı planladığının tüm gerekçesini zaten ortaya koydu. Ayrıca, kararını vermeden önce 2019’da kamuoyundan yorum istedi.

Daha büyük soruya gelince, ABD Bölge Yargıcı Leonie Brinkema şunları söyledi:

“Yapay zekanın mucitliğin kabul edilen anlamlarını tatmin edebilecek bir gelişmişlik düzeyine ulaştığı bir zaman gelebilir. Ancak o zaman henüz gelmedi ve gelirse, patent yasasının kapsamını nasıl genişletmek isteyip istemediğine Kongre karar verecek.”

Yapay zekayla ilgili sizler neler düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi yorumlarda bizimle paylaşabilirsiniz.

Güncel teknoloji haberlerine anında ulaşabilmek için bizleri TwitterInstagram ve Telegram üzerinden takip etmeyi unutmayın!

Bu yazıyı paylaş
Web3, blockchain ve kripto alanlarında 4 yılı aşkın deneyime sahip olan Süleyman Kelle, derin bir uzmanlık geliştirmiştir. Kariyeri boyunca medya sektöründe önemli başarılara imza atmıştır. Sosyal medya yöneticisi ve kreatif direktör olarak yaratıcı süreçleri büyük bir etkinlikle yönetmekten sorumlu olmuştur. Web3 ekosistemindeki yeniliklerden ve değişikliklerden haberdar olur, bu alanın potansiyelini en üst düzeye çıkarmak için her zaman yollar arar. Amacı, kripto projelerinin benzersiz hikayelerini anlatmak, toplumu dahil etmek ve görünürlüğü artırmaktır. Yenilikçi düşünme ve stratejik planlama konusunda güçlü bir geçmişe sahiptir ve alandaki en son trendleri ve fırsatları değerlendirmeye devam etmektedir.
Bir Yorum Bırak