Tüm zamanların en çok satan Xbox konsolları, Xbox Series X ve Xbox Series S modellerinin aralarındaki farklar neler? Tüm detaylarıyla sizler için karşılaştırdık.
Tasarım
Xbox Series X: Siyah kaplama, siyah konrol kumandası, 301 x 151 x 151 mm, 4,5 kg
Xbox Series S: Beyaz kaplama, beyaz konrol kumandası, 275 x 150 x 64 mm, 1,9 kg
Belki de şaşırtıcı bir şekilde, Xbox’ın iki yeni nesil konsolu birbirine hiç benzemiyor.
Xbox Series X, bir makinenin yekpare canavarıdır, en iyi şekilde dikey olarak durmak üzere tasarlanmıştır – ancak yatay olarak da durabilir – ve yalnızca üst ızgarada bazı yeşil vurgulanmış açıklıklarla siyah renkte mevcuttur.
İşleme ve grafikler
Her iki konsol: Özel AMD Zen 2 sekiz çekirdekli işlemci
Xbox Series X: 3.8GHz CPU, 16GB GDDR6 RAM, 12 TFLOPS GPU (1.825GHz’de 52 CU)
Xbox Series S: 3.6GHz CPU, 10GB GDDR6 RAM, 4 TFLOPS GPU (1.565GHz’de 20 CU)
Hem Xbox Series X hem de Series S, özel bir AMD Zen 2 sekiz çekirdekli işlemci tarafından desteklenmektedir ancak Series X CPU çekirdek başına 3,8 GHz’de (çoklu iş parçacığı ile 3,6 GHz) ve S Serisi 3,6 GHz’de (3,4 GHz) çalışır.
RAM miktarı da makineler arasında farklıdır. Amiral gemisi X, 16GB GDDR6 RAM bulundururken, stabil arkadaşı 10GB’a sahip.
Işın izleme her ikisi tarafından da desteklenir, ancak X Serisi oyunları doğal olarak 4K çözünürlükte çalıştırabilirken, S Serisi oyun için etkin bir şekilde maksimum 1440p’de kilitlenir. Her iki konsol da oyunları doğal olarak 60 fps’de çalıştıracak, ancak genellikle çözünürlüğü düşürerek 120 fps’ye kadar çıkabiliyor.
Düşük özellikli olmasına rağmen S Serisi, tıpkı kardeşi gibi değişken yenileme hızlarını (VRR) ve gölgelemeyi destekler.
Depolama Alanı
Xbox Series X: 1 TB dahili SSD, 3 adet USB 3.1 bağlantı noktası
Xbox Series S: 512 GB dahili SSD, 3 x USB 3.1 bağlantı noktası
Her iki konsol: Depolama Genişletme Kartı yuvası
Depolama açısından, her ikisinde de daha hızlı yükleme süreleri için bir SSD ve katı hal sürücülerinin (SSD) sunabileceği diğer yetenekler bulunur. Ayrıca her biri Xbox’ın bir seferde altı adede kadar oyunu duraklatabilen ve kullanıcıların anında kaldıkları yerden devam etmelerine veya aralarında geçiş yapmalarına olanak tanıyan hızlı devam etme özelliğini destekler.
Oyunlar
Her iki konsol: Xbox One, Xbox 360 ve orijinal Xbox oyunlarıyla geriye dönük uyumlu
Her iki konsol: Tüm Xbox One aksesuarlarıyla da uyumlu
Neredeyse tüm Xbox oyunları – Xbox One, orijinal Xbox veya Xbox 360 olsun – tüm konsol ailesinde çalışacak.
Buna, “Xbox Series X/S için Optimize Edilmiş” başlığı altında gelen gelişmiş grafiklere ve diğer platform yeteneklerine sahip oyunlarla birlikte Series X ve Series S dahildir.
Microsoft’un oyun kitaplığı abonelik hizmeti Xbox Game Pass, EA Play‘in şimdi eklenmesiyle hem Series S hem de X için kullanılabilir.
Fiyat
Xbox Series X: 12.737 TL
Xbox Series S: 6239 TL
Belirli bir aylık ücret karşılığında Xbox Game Pass satın aldığınızda ise birçok popüler oyunun yer aldığı bir kütüphane de cihazınıza gelir.
Hangisi mantıklı?
Bununla birlikte, her ikisini de inceledikten sonra X’in, en fazla depolamaya sahip, fırsatını bulduğunda tüm silindirleri ateşleyecek gerçek yeni nesil güç merkezi olduğu aşikar ancak fiyat etiketlerini de aynı şekilde gözden geçirmek gerekiyor. Bu arada Series S’nin yeri var ve parasına göre mükemmel bir makine, ancak çözünürlüğünün düşmesi ve depolama alanının kısıtlı olması sıkıntı yaratabilir. Bu sebeple kullanıcıların kendileri için uygun olanı tercih etmesi mantıklı olacaktır.
Güncel teknoloji haberlerine anında ulaşabilmek için bizleri Twitter, Instagram ve Telegram üzerinden takip etmeyi unutmayın!