Teknolojinin yaygınlaşmasıyla sık sık duyulan VR ile AR arasındaki fark nedir? Bu iki kavramı tüm detaylarıyla sizler için derledik.
Sanal gerçeklik, insanların sürükleyici dijital dünyaları deneyimlemelerine olanak tanıması sebebiyle popülaritesini artırıyor. Bu sanal ortamları keşfetmenin arkasındaki teknolojiyi yeni öğreniyorsanız, VR ve AR terimlerini keşfetmiş olabilirsiniz. Benzer olmasına rağmen, bu iki teknoloji türü, gerçeklikle olan deneyiminizi değiştirmek için çok farklı şekillerde çalışır. Yani, farklılıklar, deneyime ne kadar fiziksel gerçekliğin dahil edildiği konusunda yatmaktadır.
VR ile AR Arasındaki Fark Nedir?
VR sanal gerçeklik, AR ise artırılmış gerçeklik anlamına gelir. Sanal gerçeklik kesinlikle ikisinin en sürükleyicisidir, tam bir kulaklık gerektirir ve çoğunlukla sizi etrafınızdaki fiziksel gerçeklikten tamamen farklı bir sanal dünyaya sokar. Artırılmış gerçeklik ise, akıllı telefonunuzdaki veya tabletinizdeki gibi bir kamera kullanarak sanal öğeleri fiziksel gerçeklikle birleştirir. Bu, sanal nesneleri çevrenizde gördüğünüz dünyaya yerleştirir. VR’den daha az sürükleyici ama yine de benzersiz kullanım örnekleriyle oldukça ilgi çekici bir deneyim olabilir.
VR Nedir?
Sanal gerçeklik, görüş alanınızı kapsayan bir kulaklık kullanır. Bu, sanal bir dünyaya tamamen dalmanıza izin verir. Ayrıca kulaklıktaki dünyayı, uygulamaları veya oyunları keşfetmek için kullanabileceğiniz denetleyicilere de sahip olabilirsiniz. VR kulaklıklar, etrafınızda yepyeni bir gerçeklik yaratır; mutlaka fiziksel dünyayla etkileşime girmiyorsunuz. Bazen, belirli uygulamalar veya oyunlar fiziksel gerçekliğin parçalarını içerebilir, ancak çoğu durumda ayrı kalma eğilimindedirler.
VR’nin amacı sizi sanal bir dünyaya taşımaktır. AR teknolojisinden çok daha geniş kapsamlıdır ve evinizin rahatlığındayken yeni yerler keşfetmenize olanak tanır. VR esas olarak oyunlar, sanal bir ortamda başkalarıyla sohbet etmek veya özel bir alanda video ve film izlemek için kullanılır. AR’den çok daha fazla yeteneğe sahiptir ve çeşitli amaçlar için kullanılabilir.
AR Nedir?
Artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklikten biraz farklıdır. İlk olarak, kullanmak için bir kulaklık gerektirmez. Tipik olarak, bu deneyimler akıllı telefon gibi kameralı bir cihaz kullanılarak mümkün olur. Uygulama veya oyun, kameradan gördüğünüz fiziksel dünyanın görüntüsünü değiştirir. Bazen VR kulaklıklar da AR teknolojisini kullanır. Sanal nesneleri doğru bir şekilde yerleştirmek için görüntüyü kamera aracılığıyla analiz ederek yapılır. Bu, Snapchat ve Pokemon Go gibi eğlence amaçlı birçok akıllı telefon uygulamasında kullanılır. Bununla birlikte, AR aracılığıyla mobilyaların evinizde nasıl görüneceğini görmenizi sağlayan IKEA uygulamasında olduğu gibi pratik amaçlar için de kullanılabilir.
Nesne tanıma yoluyla AR ile çalışan özel fiziksel nesneler elde edebilirsiniz. Kullanıcılar, artırılmış gerçeklikte farklı bir sonuç elde etmek için fiziksel nesneyi manipüle edebilir. Nesne tanıma, özel olarak AR amaçları için yapılmış öğeyi analiz eder. Fiziksel nesneyi tanıdıktan sonra, kullanılan cihazda kendisiyle ilişkilendirilmiş sanal 3B nesneyi oluşturur.
Bu teknolojiler, her ikisi de gerçekliği sanal gerçeklikle birleştirmeleri bakımından çok yüzeysel bir şekilde benzer. Her ikisi de öğrenme araçları olarak veya bilgileri daha özgün ve etkili yollarla aktarmak için kullanılabilirler. Bu ikisi arasında başka pek çok benzerlik yok ve AR kulaklıklar gibi oldukça farklı amaçlara hizmet etme eğilimindelerdir.
Güncel teknoloji haberlerine anında ulaşabilmek için bizleri Twitter, Instagram ve Telegram üzerinden takip etmeyi unutmayın!