Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü ve Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, oyun bağımlılığı konusunu değerlendirdi.
Üniversite tarafından yapılan açıklamada, Tarhan’ın dijital oyun bağımlılığının özellikle salgın döneminden sonra önemli ölçüde arttığına dikkat çektiği belirtildi.
Türkiye’de Oyun Bağımlılığı
Tarhan, salgın döneminde insanların içe kapanıp evde yalnız kaldığını ifade ederek, bu dönemde oyunlara olan ilginin arttığını söyledi. Yapılan araştırmalara göre, bağımlılık tanısı alan kişilerde salgın döneminde yüzde 50’ye varan bir artış olduğuna vurgu yaptı.
Sadece oyun kullanımındaki artışın değil, aynı zamanda bağımlılık tanısının da arttığını belirten Tarhan, “Salgın sona erdikten sonra normalleşmesi gereken bir durum var ama ne yazık ki normalleşmiyor. Şu anda bir bağımlılık türü olarak literatüre girdi. Özellikle çocuklar ve gençler arasında daha sık görülüyor.” dedi.
Tarhan, oyun bağımlılığının artmasının sebeplerinden birinin oyunlara kolay ulaşılabilirlik ve evde rahat bir ortamda enerji gerektirmeyen oyunların tercih edilmesi olduğunu ifade etti. Oyunların çoğunun grup oyunları veya strateji oyunları olduğuna dikkat çekti.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yaptığı istatistiklere göre, 6-15 yaş arasındaki çocuklarda oyun bağımlılığında yüzde 66’lık bir artış yaşandığını belirten Tarhan, bu durumu kendi klinik deneyimleriyle de doğruladıklarını söyledi.
TÜİK Verileri Açıkladı!
Tarhan, çocuk psikiyatristi vakalarında ekran maruziyetinin sıkça karşılaşılan bir durum olduğunu ve çocuklara ne kadar zamanlarını ekran başında geçirdiklerini sorduklarını ifade etti.
Çocuklarda bağımlılığın zamanı planlı kullanmayanlarda daha sık görüldüğünü belirten Tarhan, süresiz ve rastgele oyun oynayan çocuklarda bağımlılığın daha yaygın olduğunu vurguladı.
Ayrıca, yapılan araştırmalarda oyun konsollarının genellikle varlıklı ailelerde tercih edildiğini, orta ve düşük gelirli ailelerin ise daha çok akıllı telefonları tercih ettiğini söyleyen Tarhan, bağımlı çocuklarda ebeveynlerle zaman geçirmemenin daha belirgin olduğunu, hatta bu çocukların odalarından dışarı çıkmadığını belirtti.
Tarhan, Kore’de oyun bağımlılığı sonucu kalp krizinden ölen vakaların varlığını hatırlatarak, “Oyun bağımlılığı beyindeki ödül ceza sistemini bozuyor. Bir oyun dememek lazım. Dikkate alınmadığında çocuk başka şeylerden haz almamaya başlıyor. Şu anda bağımlılara ‘Ödül yetmezliği sendromu’ deniyor. Beyin ödüle doymuyor bu kişilerde.” şeklinde değerlendirmede bulundu.
Güncel teknoloji haberlerine anında ulaşabilmek için bizleri Twitter, Instagram ve Telegram üzerinden takip etmeyi unutmayın!