Türkiye’de Formula 1’e Olan İlgi Giderek Artıyor

Süleyman Kelle
3 okuma süresi.

Özellikle son yılların en çekişmeli Formula 1 sezonlarından olan 2021’den bu yana Türkiye’de bu spora olan ilginin gittikçe arttığını görüyoruz. Motor sporlarının zirvesi olarak görülen Formula 1 sadece Türkiye’de değil Dünya genelinde de ciddi bir kitle artışına sahip. Eldeki istatistiklere ve motor sporların yükselişini gelin birlikte inceleyelim.

Formula 1 Neden Giderek Daha da Büyüyor?

Markaların F1 Üzerindeki Ticari Katkısı

Sporu çevreleyen markaların bunda başlıca paya sahip olduğunu belirtmek gerek. Son 2 senedir Formula 1’e öncülük eden takım olan RedBull Racing; bir enerji içeceği markasından ziyade “marketing şirketi” desek yanlış olmaz. Kendinizi karanlık odalara kapatıp internetle bağlantınızı kesmediğiniz sürece bu markayı muhakkak görüyorsunuz, sonuç olarak bu da direkt Formula 1’e etki ediyor; bu durum en basit örneklerden biri.

Formula’da reklamveren olan markalar arasında; Petronas (toplam değer 158 milyar dolar), Aramco (toplam değer 2.2 trilyon dolar), Qatar Airways (27 milyar dolar), AWS (Amazon’un yan kuruluşu toplam 1.4 trilyon dolar) bulunuyor. Marka değerlerinden de anlayabileceğiniz gibi bu şirketlerin pazarlama alanında harcayabilecek milyon dolarlık bütçeleri bulunuyor.

Bunların yanı sıra türlü giyim markaları, alkollü ve alkolsüz içecek üreticileri, motor yağı üreticileri vb markalar spora katkı sağlıyor. Tüm bunların yanında Dünya’nın en büyük endüstrilerinden olan otomobil üreticileri de haliyle bu sporda boy gösteriyor. (Mercedes-Benz, Ferrari, Aston Martin, Mclaren)

Türkiye, Formula 1’in Yükselişte Olduğu 5 Ülke Arasında

ACNielsen araştırmalarına göre Türkiye, Formula 1’e ilginin en çok arttığı 5 ülke arasında yer alıyor. Bu alanda gerek sosyal mecralardan gerekse de TV programlarından pek çok farklı içerik üretimi de yapılıyor.

Nielsen şirketinin tahminlerine göre ise geçtiğimiz yıl F1 yarışlarına olan ilgi, dünya genelinde 10 farklı bölgede toplamda 73 milyon kişiye ulaşarak %20 oranında arttı. Bu ilgi artışı gösteren 10 bölge ise şunlardı: Brezilya, Çin, Fransa, Almanya, İtalya, Rusya, Güney Kore, İspanya, Birleşik Krallık ve Birleşik Devletler.

Yarış Pilotlarının İmajı

Formula 1 pilotları bulundukları konum ve işleri gereği ön planda bulunun kişilikler, bunların beraberinde markaların ve genç kişilerin ilgi odağı haline geliyorlar. Lando Norris gibi yeni dönem pilotların Twitch üzerinden canlı yayın açtığını düşünürsek 18 – 24 yaş arasındaki ilginin artışını kestirebiliriz.

Sosyal Medyanın Etki Gücü

Tabii ki yıllar içinde Formula’nın bu konuma gelmesi dijital medyanın da gücünü içeriyor. 2000’li yılların başında bir Formula 1 yarışının tekrarını izlemek bile mucizeye yakın bir durumken bugün sadece bu alanda binlerce içerik üreticisi/şirketi bulunuyor.

Türkiye’de Formula 1’e olan ilgi hakkında siz ne düşünüyorsunuz?

Güncel içeriklere anında ulaşabilmek için bizleri TwitterInstagram ve Telegram üzerinden takip etmeyi unutmayın!

Bu yazıyı paylaş
Web3, blockchain ve kripto alanlarında 4 yılı aşkın deneyime sahip olan Süleyman Kelle, derin bir uzmanlık geliştirmiştir. Kariyeri boyunca medya sektöründe önemli başarılara imza atmıştır. Sosyal medya yöneticisi ve kreatif direktör olarak yaratıcı süreçleri büyük bir etkinlikle yönetmekten sorumlu olmuştur.Web3 ekosistemindeki yeniliklerden ve değişikliklerden haberdar olur, bu alanın potansiyelini en üst düzeye çıkarmak için her zaman yollar arar. Amacı, kripto projelerinin benzersiz hikayelerini anlatmak, toplumu dahil etmek ve görünürlüğü artırmaktır.Yenilikçi düşünme ve stratejik planlama konusunda güçlü bir geçmişe sahiptir ve alandaki en son trendleri ve fırsatları değerlendirmeye devam etmektedir.
Bir Yorum Bırak