Toyota, Lyft’in otonom sürüş departmanını 550 milyon dolara satın aldı

Süleyman Kelle
2 okuma süresi.

Lyft, otonom araç bölümünü Toyota tarafından yönetilen bir kuruluşa satıyor. Otonom araçların gelişmesiyle beraber yaşanan bir diğer satın alınma gerçekleşti. Toyota’nın bir yan kuruluşu olan Woven Planet Holdings, Lyft’in otonom sürüş bölümü Level 5’i 550 milyon $ nakit karşılığında satın alacak. Bunun 200 milyon $ ‘ı Lyft’e peşin olarak verildi.

Toyota

Paranın geri kalanı olan 350 milyon dolar, Lyft’e beş yıl içinde ödenecek. Araç çağırma şirketi, GAAP dışı harcamalarda yıllık 100 milyon dolarlık bir tasarruf göreceğini ve bunun da nihayetinde kar elde etmek için daha iyi konumlandıracağını iddia ettiğini söylüyor. Toyota ayrıca, Lyft’in filo verilerini ve platformunu, sonunda Woven Planet iştiraki altında başlattığı herhangi bir ticari hizmet için kullanmayı kabul etti. 2021’in üçüncü çeyreğinde tamamlanması beklenen anlaşma, Lyft’in kendi sürücüsüz arabalarını geliştirme ve devreye alma yönündeki dört yıllık planını suya düşürüyor. Şirket, çok fazla para kaybetmeyi durdurmak için maliyetli otonom araç bölümünü indirirken rakibi Uber’i takip ediyor. Uber, geçtiğimiz yıl AV projesini Google’ın eski otonom projesinin eski başkanı tarafından kurulan Aurora’ya sattı.

Toyota, bu alanda ciddi yatırımlar yapıyor.

Tabii ki Lyft, Uber’in 2018’de yaptığı gibi, sürücüsüz bir arabayı denetlemenin bir yayayı öldürmesi trajedisini yaşamadı. Aksine, Lyft’in projesi küçük ölçekli ama üretkendi. Çoğunlukla Las Vegas’ta, on binlerce taksi yolculuğu gerçekleştirmek için güvenlik sürücüleriyle birlikte sürücüsüz arabaları kullanan Aptiv ile bir pilot projeden oluşuyordu. Bu proje şu anda Aptiv’in Hyundai ile olan ortak girişimi Motional tarafından denetleniyor ve Lyft de buna dahil.

Lyft, Seviye 5 bölümünü 2017 yılında, 2021 yılına kadar sürüşlerinin “çoğunluğunun” otonom araçlarda gerçekleştirileceğini iddia ederek başlattı. Şirket, California, Palo Alto’daki 50.000 metrekarelik bir tesiste personel olması için yüzlerce mühendis tuttu. Bir yıl sonra Lyft, çabalarını hızlandırma umuduyla İngiltere merkezli artırılmış gerçeklik girişimi Blue Vision Labs’ı 72 milyon dolar karşılığında satın aldı. Ancak Lyft’in sürüşlerinin çoğunun AV’lerde gerçekleşeceği tahmininde asla gerçekleşmedi. Aslında, bazı teknik başarılara rağmen, otonom araçlar her türlü kitlesel kabulden çok uzak duruyor. Bugün yoldaki AV’lerin çoğu hala test araçlarıdır ve büyük oyuncuların çoğu ticarileştirme için bir zaman çizelgesi taahhüt etmeyi reddediyor.

Bu yazıyı paylaş
Web3, blockchain ve kripto alanlarında 4 yılı aşkın deneyime sahip olan Süleyman Kelle, derin bir uzmanlık geliştirmiştir. Kariyeri boyunca medya sektöründe önemli başarılara imza atmıştır. Sosyal medya yöneticisi ve kreatif direktör olarak yaratıcı süreçleri büyük bir etkinlikle yönetmekten sorumlu olmuştur. Web3 ekosistemindeki yeniliklerden ve değişikliklerden haberdar olur, bu alanın potansiyelini en üst düzeye çıkarmak için her zaman yollar arar. Amacı, kripto projelerinin benzersiz hikayelerini anlatmak, toplumu dahil etmek ve görünürlüğü artırmaktır. Yenilikçi düşünme ve stratejik planlama konusunda güçlü bir geçmişe sahiptir ve alandaki en son trendleri ve fırsatları değerlendirmeye devam etmektedir.
Bir Yorum Bırak