Teknolojinin Gelişmesiyle Üretilen Robotik Hayvanlar

İdris Yıldırım
3 okuma süresi.

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte robotik alanda da çalışmalar gelişme gösterdi. Bu gelişmelerin ışığında bizi hayretler içerisinde bırakacak robotik hayvanlar üretildi. Gelin hep birlikte bu robotik hayvanlar neleri kapsıyor inceleyelim.

Robotik Karınca Sürüsü

Karıncalar sadece yeraltında genişleyen yuvalama kompleksleri oluşturmak için birlikte çalışmakla kalmaz, aynı zamanda bazı türlerle de işbirliği yapma yetenekleriyle bilinir ve alanlarını doğal olarak oluşan sınırların ötesine genişletir. Karıncaların bu özelliklerinden yola çıkarak robotik karınca sürüsü oluşturuldu.

Deneylerde, bireysel robotlar kendi başlarına basit görevleri yerine getiriyorlardı, ardından zorlandıkları anda arkadaşlarına gelip yardım için bir sinyal gönderdiler. Ve böylelikle birlikte çalışmaya başladılar.

Drone Korkuluklar

Korkuluklar, zararlı kuşları değerli mahsullerden uzaklaştırmak için insanların eski bir ürünüdür. Günümüzde ise korkulukların yerine robotlar almaya başlıyacak. Bunun için dronlor yapıldı ve bu dronlar düzenli devriyeler yapmak ve büyüyen bir alana zarar vermeden önce kuşları korkutmak için programlandı. Önümüzdeki yıllarda ise, dronları yırtıcı kuşlara benzeyecek şekilde oluşturmak ve tehlike çağrıları veya yırtıcı kuş sesleri çalan hoparlör sistemleri ile donatılması bekleniyor.

Robot Balık

Deniz canlılarının doğal ortamlarını normal yaşantılarında bir etki oluşturmadan keşfetmek için robotik uzmanlar yumuşak bir robot balık olan SoFi’yi üretti. Yerleşik sensörler ve bir kamera ile donatılmış SoFi, okyanus ortamında daha sorunsuz bir şekilde ve canlıları korkutmadan keşif yapabilmemize olanak sağlıyor.

Robot Karınca

Bristol Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, karıncaların birbirine öğretme yeteneklerinden yola çıkarak, bu öğretim davranışının altında yatan mekanizmaları anlayıp anlamadıklarını öğrenmek istediler, bu yüzden süreci kopyalamak için robotik bir karınca ürettiler. Robota bakacak olursak, şekil olarak bir karıncaya benzemiyor. Bilim adamları gerçek bir karıncanın koku bezlerini aldılar ve onları deney alanlarının üzerinde asılı duran bir portala yerleştirdiler. Ardından, cyborg makinelerini kullanarak diğer karıncalara daha iyi bir yuvalama yeri bulmayı öğrettiler. Robotik karınca öğretmenleri, doğal kolonilerde gözlemlenen öğretme davranışını tekrarlamada başarılı oldu.

Örümcek Robotlar

Ölü örümceklere robotik kavrayıcılar olarak ikinci bir hayat vermek için bir çalışma başlatıldı. Örümcekler öldüğünde bacakları vücutlarının alt tarafına doğru kıvrılır. Bunun üzerine bilim insanları, bir şırınga ile ölü örümceklerin vücut boşluğuna az miktarda hava dağıtarak cesetlerine alternatif bir hidrolik sistem verdiler. Sonuç olarak, tüm bacaklar uzadı. Ardından da bu örümceklerden robotlar üretildi.

Güncel teknoloji haberlerine anında ulaşabilmek için bizleri TwitterInstagram ve Telegram üzerinden takip etmeyi unutmayın!

Bu yazıyı paylaş
Bir Yorum Bırak