Rekabet Kurumu, 32 firmaya soruşturma açtı!

Süleyman Kelle
4 okuma süresi.

Geçtiğimiz günlerde Google’a kestiği milyonluk ceza ile gündeme gelen Rekabet Kurumu, kaldığı yerden devam ediyor. Düşük ücretli işçi çalıştırma, orantısız fiyatlandırma gibi pek çok şeyi denetleyen kurum, bu sefer daha çok yerli firmaların peşinden gitti.

Soruşturma başlatılan firmalar arasında hizmet ve gıda sektöründen pek çok şirket bulunuyor. Ancak Google, Getir, Yemeksepeti, Migros ve Sahibinden gibi önemli şirketler bulunuyor. Bu şirketler gerek Türkiye’de gerekse de yurt dışında faaliyet gösteren büyük ve güçlü firmalar.

Rekabet Kurumu

Yer yer akademik tartışmalara girerek suçlamaları sürdüren Rekabet Kurumu, belli başlı haksız rekabetlerin önüne geçmek istediğinin altını çizdi. Yapılan açıklama şu şekilde:

”Özellikle işgücü piyasalarında emek için rekabet halinde olan işveren konumundaki teşebbüslerin aralarındaki doğrudan/dolaylı anlaşmalar yoluyla çalışanların teşebbüsler arasındaki transferini engellemeleri, çalışanları daha yüksek ücretler ve daha iyi koşullar sunan iş fırsatlarından mahrum bırakabilmektedir. Böylece emek faktörünün teşebbüsler arasındaki hareketliliğinin azalmasıyla ve/veya emeğin karşılığı olan ücretlerin suni şekilde gerçek değerini bulamamasıyla işgücü piyasalarındaki rekabetçi yapı zarar görebilmektedir. Bu durum değerini bulamayan işgücünün, emeğinin karşılığını alabileceği başka pazarlara veya yurt dışına yönlenmesine yol açabilmektedir.

Bu kapsamda işgücü piyasalarında her geçen gün artan rekabet otoriteleri uygulamaları ile birlikte; emek faktörünün teşebbüsler arasında sağlıklı bir şekilde geçişinin sağlanması hedeflenmektedir. Böylelikle bir yandan çalışanların rekabetçi seviyelerin altında kalan ücretlerle çalışmasının önüne geçilebilecekken, diğer yandan çalışanların daha etkin bir şekilde hizmet sunabilecekleri teşebbüslerce istihdam edilmesiyle ve fikirlerin/yeteneklerin teşebbüsler arasında yayılmasıyla teşebbüslerin küresel rekabetçiliğinin artması gibi faydalar elde edilebilecektir. Bunun yanında rekabetçi açıdan sağlıklı işleyen bir işgücü piyasasının; işgücünün niteliğinin artması, refahın haksız bir biçimde işçiden işverene aktarılmasının engellenmesi ve işgücüne katılımın artması gibi çıktılar sağlaması da muhtemeldir.

İşgücü piyasalarındaki sorunları ve bu sorunlara rekabet hukuku araçlarıyla müdahale edilmesinin yaratacağı faydaları göz önünde bulunduran Rekabet Kurumu, özellikle yaratıcılığın ve inovatif zekânın ön plana çıktığı dijital çağda, çalışanların ürün ve hizmetlerin tüketici ile buluşma sürecine sundukları katkının da farkında olarak işgücü piyasasının rekabetçi yapısını korumayı hedeflemektedir.”

Soruşturmaya tabi tutulan firmalar:

Google Reklamcılık ve Pazarlama Ltd. Şti.

Migros Ticaret A.Ş.

Getir Perakende Lojistik A.Ş.

Yemek Sepeti Elektronik İletişim Perakende Gıda Lojistik A.Ş.

NTV Radyo ve Televizyon Yayıncılığı A.Ş.

Sahibinden Bilgi Teknolojileri Paz. ve Tic. A.Ş.

Peak Oyun Yazılım ve Pazarlama A.Ş.

Zomato İnternet Hizmetleri Ticaret A.Ş.

Commencis Teknoloji A.Ş.

Markafoni Elektronik Pazarlama ve Ticaret A.Ş.

Limango Dış Ticaret ve Sanal Mağazacılık Hizmetleri Ltd. Şti.

Mynet Medya Yayıncılık Uluslararası Elektronik Bilgilendirme ve Haberleşme Hizmetleri A.Ş.

Grupanya İnternet Hizmetleri İletişim Organizasyon Tanıtım ve Pazarlama A.Ş.

41 29 Medya İnternet Eğitimi ve Danışmanlık Reklam Sanayi Dış Ticaret A.Ş.

Havas Worldwide İstanbul İletişim Hizm. A.Ş.

Noktacom Medya İnternet Hizmetleri San. ve Tic. A.Ş.

Meal Box Yemek ve Teknoloji A.Ş.

Veripark Yazılım A.Ş.

Koçsistem Bilgi ve İletişim Hizm. A.Ş.

Zeplin Yazılım Sistemleri ve Bilgi Teknolojileri A.Ş.

DSM Grup Danışmanlık İletişim ve Satış Ticaret A.Ş.

Etiya Bilgi Teknolojileri Yazılım Sanayi ve Ticaret A.Ş.

Logo Yazılım Sanayi ve Ticaret A.Ş.

Doğuş Planet Elektronik Ticaret ve Bilişim Hizmetleri A.Ş.

Valensas Teknoloji Hizmetleri A.Ş.

Mobven Teknoloji A.Ş.

Pizza Restaurantları A.Ş.

Mawarıd Gıda Ticaret A.Ş.

Anadolu Restoran İşletmeleri Ltd. Şti.

TAB Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş.

İş Gıda A.Ş.

Bu yazıyı paylaş
Web3, blockchain ve kripto alanlarında 4 yılı aşkın deneyime sahip olan Süleyman Kelle, derin bir uzmanlık geliştirmiştir. Kariyeri boyunca medya sektöründe önemli başarılara imza atmıştır. Sosyal medya yöneticisi ve kreatif direktör olarak yaratıcı süreçleri büyük bir etkinlikle yönetmekten sorumlu olmuştur. Web3 ekosistemindeki yeniliklerden ve değişikliklerden haberdar olur, bu alanın potansiyelini en üst düzeye çıkarmak için her zaman yollar arar. Amacı, kripto projelerinin benzersiz hikayelerini anlatmak, toplumu dahil etmek ve görünürlüğü artırmaktır. Yenilikçi düşünme ve stratejik planlama konusunda güçlü bir geçmişe sahiptir ve alandaki en son trendleri ve fırsatları değerlendirmeye devam etmektedir.
Bir Yorum Bırak