Otonom Sürüş Nedir ve Nasıl Çalışır?

İdris Yıldırım
3 okuma süresi.

Sürücüsüz otomobil kulağa muhteşem geliyor. Her geçen gün gelişen teknolojiyle birlikte otomobiller de bu teknolojiden faydalanmaya başladı. Şu anda kısmen otonom olan araçlarımız var. Kendi kendine park eden, hız sabitleyici ve fren yardımı gibi özelliklere sahip otomobiller bulunmakta. Peki otonom sürüş nedir?

Otonom Sürüş Nedir?

Otonom sürüş, bir sürücüye ihtiyaç duymadan otomobilin kendi kendine gitmesidir. Günümüzde yollarda tam otonom olarak kendi kendine giden araba henüz yok. Tesla‘nın, bazı durumlarda kendi kendine gidebilen ancak yine de sürücülerin yola dikkat etmelerini gerektiren otomobilleri var.

Otomotiv Mühendisleri Derneği kendi kendine çalışan araçları 5 seviyeye ayırdı. Günümüzde yollardaki araçların çoğu ikinci seviye araçlardır.

Otonom Araç Seviyeleri:

Birinci Seviye: Sürücü Yardımı

Bugün yollardaki çoğu aracın ait olduğu katagori olan birinci seviyede araç yalnızca hızlanma, frenleme ve direksiyon hakimiyeti gibi basit işlerde sürücüye yardımcı olabilir. 

Seviye İki: Kısmi Otomasyon

Seviye ikide, hız sabitleyici ve otomatik frenleme gibi iki veya daha fazla otomatikleştirilmiş işlev aynı anda çalışabilir. 

Üçüncü Düzey: Koşullu Otomasyon

Araç, belirli durumlarda, özellikle otoyollarda kendi kendine gidebilir, ancak sürücü dikkatli olmalı ve her an kontrolü devralmaya hazır olmalıdır. 

Dördüncü Seviye: Yüksek Otomasyon

Araç kendi kendine gidebilir ve bazenleri bir sürücüye bile ihtiyaç duymaz. 

Beşinci Seviye: Tam Otomasyon

Araç her koşulda ve senaryoda tamamen otonomdur.

Sürücüsüz Otomobil Nasıl Çalışır?

Kendi kendine giden arabaların güvenli bir şekilde çalışabilmesi için çevredeki nesneleri, diğer araçları, yayaları, yoldaki konturları ve insan sürücüleri dikkate alması, her şeyi algılayabilmesi gerekir. Bunu başarmak için de üç sensör ve görüntü teknolojisinin bir kombinasyonunu kullanılır bunlar, radar, lidar ve kameralardır.

Yüzlerce metre uzaktaki nesneleri görebilen, boyutlarını ve hızlarını algılayabilen radar, uzun yıllardır otomobillerde kullanılmaktadır ve genel olarak hız sabitleyici ve otomatik acil frenleme konusunda bilgi veren teknolojidir.

Lidar, saniyede çevresine milyonlarca lazer sinyali göndererek çalışır, bunlar daha sonra nesne yüzeylerinden yansır ve arabanın çevresinin 3 boyutlu bir modelini oluşturan bir alıcıya döndürülür.

Kendi kendine giden arabalar, yüksek çözünürlükte görmek için kamera teknolojisini kullanır. Sürücüsüz araçların çevresine çeşitli lensler yerleştirilmiştir, bu da yakın çevrenin geniş açılı görünümlerini elde eder ve ileride ne olduğuna dair bilgi sağlar.

Güncel teknoloji haberlerine anında ulaşabilmek için bizleri TwitterInstagram ve Telegram üzerinden takip etmeyi unutmayın!

Bu yazıyı paylaş
Bir Yorum Bırak