NASA vs SpaceX: Uzay Yarışında Hangisi Daha Önde?

Süleyman Kelle
3 okuma süresi.

20. yüzyılda hız kazanan pek çok şeyin arasında uzay yarışları da bulunuyordu. Soğuk savaş olarak isimlendirilen dönemde Sovyet Rusya’sı ve Amerika Birleşik Devletleri arasında ciddi bir çekişme söz konusuydu. Bu çekişmeyi ABD kazandı ve tarih buna göre şekillendi. Günümüzde diğer ülkeler açık ara farkla ABD’nin gerisinde kaldı, rekabet ise ABD içine taşındı. Güncel olarak NASA ve Elon Musk’ın özel şirketi SpaceX arasında dönen bu çekişme hangi boyutta ve nasıl ilerliyor? NASA vs SpaceX: Uzay Yarışında Kim Önde?

Gelin beraber inceleyelim.

NASA vs SpaceX: Kim Daha Başarılı?

NASA, 1958 yılında Uzay Araştırmaları yapmak amacıyla Amerika Birleşik Devletleri’nde kuruldu. 4 Ekim 1957 tarihinde Sovyetlerin Sputnik I uydusunu uzaya göndermesi üzerine kuruldu desek yanlış olmaz. NASA’nın başlardaki asıl görevi, komünistlerin uzay yarışında önüne geçmekti. Fakat şüphesiz NASA’nın zaferini damgalayan olay Apollo göreviydi.

1969 senesinde insanlığın ilk defa aya ayak basmasını sağlayan bu görev, ABD’ye uzay savaşını kazandırdı.

NASA’nın Bütçesi mi Daha Yüksek SpaceX’in mi?

Peki dönelim günümüze;

2020 verilerine göre NASA yıllık 23 milyar dolar gibi bir bütçeye sahip, uzay yarışlarında halen bir numaralı kurum diyebiliriz. 

Sonuçta bu bütçesinin yanı sıra devletin desteğine de sahip ve bu da oldukça fazla imkan demek anlamına geliyor. Fakat 2002 yılında kurulan özel bir şirket zaman zaman NASA’ya kafa tutuyor zaman zaman da birlikte çalışarak ortağı oluyor. Hepinizin bildiği üzere bu şirket SpaceX. Elon Musk SpaceX’i kurma aşamasındayken en büyük hedefi, insan yaşamını Mars’a götürmek ve Mars’ı kolonileştirmekti. 

Musk bu hayal doğrultusunda çalışmalarını sürdürdü fakat tek motivasyonu bu değildi. Uzay taşımacılığını geliştirmek, insanları uzay seyahatine alıştırmak ve bu tarz fütüristik temalar ünlü iş adamının hedefleri arasında yer alıyordu. Tam bu noktada bazı eleştirmenlere göre NASA’ya fon sağlamak gün geçtikçe politikacılar için zor hale geliyordu. Bu doğrultuda Elon Musk’a ve SpaceX’e tırnak içinde yol vererek önünü açtılar.

Günün sonunda bu durum hem roket maliyetlerini düşürdü hem de uzaycılık sektörünü bir adım daha ileri taşıdı. NASA ve SpaceX, Artemis projesi gibi farklı alanlarda da ortaklık gösteriyor.

İlerleyen dönemlerde Blue Origin ve benzeri gibi özel şirketlerin bu alanda artması, rekabet oluşturması sektörü daha da geliştirecek gibi duruyor.

Güncel teknoloji haberlerine anında ulaşabilmek için bizleri TwitterInstagram ve Telegram üzerinden takip etmeyi unutmayın!

Bu yazıyı paylaş
Web3, blockchain ve kripto alanlarında 4 yılı aşkın deneyime sahip olan Süleyman Kelle, derin bir uzmanlık geliştirmiştir. Kariyeri boyunca medya sektöründe önemli başarılara imza atmıştır. Sosyal medya yöneticisi ve kreatif direktör olarak yaratıcı süreçleri büyük bir etkinlikle yönetmekten sorumlu olmuştur. Web3 ekosistemindeki yeniliklerden ve değişikliklerden haberdar olur, bu alanın potansiyelini en üst düzeye çıkarmak için her zaman yollar arar. Amacı, kripto projelerinin benzersiz hikayelerini anlatmak, toplumu dahil etmek ve görünürlüğü artırmaktır. Yenilikçi düşünme ve stratejik planlama konusunda güçlü bir geçmişe sahiptir ve alandaki en son trendleri ve fırsatları değerlendirmeye devam etmektedir.
Bir Yorum Bırak