NASA, kızıl gezegen Mars’ta oksijen üretmeyi başardı

Semih Akşehirli
2 okuma süresi.

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) “Moxie” isimli aracı Mars’ta oksijen üretmeyi başardı. NASA tarafından yapılan açıklamaya göre 20 Nisan’da Mars atmosferinden alınan karbondioksit, başarılı bir şekilde oksijene dönüştürüldü. NASA, gezegenin yüzeyinde görevde bulunan uzay aracının içindeki Moxie isimli cihaz sayesinde, bir astronota 10 dakika yetecek kadar oksijen üretmeyi başardı. Bu adımın Mars’ın kolonileştirilmesi için tarihi bir adım olarak görülüyor.

NASA, Perseverance görevi kapsamında Mars’ta araştırmalarını sürdürüyor. 18 Şubat 2021’de Mars’taki Jezero kraterine başarılı şekilde araştırma aracı gönderen NASA, Mars yüzeyinde yaşama dair izleri sürüyor. Fakat amaçları sadece bunlarla sınırlı değil. Gezegen yüzeyinde numune toplama ve deney yapma gibi çeşitli hedefleri bulunan NASA, Mars görevinde tarihte bir ilki gerçekleştirdi. Kızıl Gezegende, Moxie isimli araç sayesinde oksijen üretmeyi başardı.

Mars
NASA’nın üretmiş olduğu “Moxie” isimli cihazı

Mars yüzeyinde oksijen üretilerek tarihe geçildi

NASA ve Jet Propulsion tarafından geliştirilen MOXIE, Mars atmosferinden çekilen karbondioksiti 1470 derecede ısıtarak, karbon monoksit elde etti. Ardından oluşturulan karbon monoksiti moleküllerine ayırmayı başaran cihaz, beş gram oksijen üretmiş oldu.

NASA, Mars’ta gerçekleştirilen ilkin gelecekteki görevlerin önünü açabileceğini belirtiyor. Ayrıca Mars’ta astronotların yanı sıra, onları taşıyacak olan roketler de oksijene ihtiyaç duyuyor. Dört astronot taşıyan bir uzay aracının, gezegenin yüzeyinden havalanabilmesi için 24 tondan fazla oksijen kullanılması gerekiyor. Bu kadar oksijeni taşımanın şu anki şartlar altında imkansız olduğunu belirten Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi, gelişen teknoloji sayesinde gerekli oksijeni önümüzdeki süreçte bizzat üretmeyi hedefliyor. Ancak bu durum, gezgende insan yaşamına yetecek oksijenin kolayca üretilebileceği anlamına geldiğini söyleyemeyiz.

Karbondioksit Mars’ın atmosferindeki gazın yüzde 96’sını oluştururken, gezegendeki oksijen miktarı ise sadece yüzde 13. Bu oran Dünya atmosferinde yüzde 21’e kadar çıkmakta. NASA’nın, Mars yüzeyinde yaşanılabilir bir ortam yaratmak için MOXIE’den 100 kat daha büyük oksijen cihazları kurması gerekiyor. Ancak şu anki mevcut teknoloji, böyle bir imkânı hayata geçirmek için yeterli değil.

Yine de kızıl gezegende böyle bir ilke imza atılmış olması, insanlığın geleceği için oldukça heyecan verici. NASA yetkilisi Jim Reuter‘in konuyla ilgili, “Bu deney günün birinde Mars’ta insan görme hayalimiz için bize umut verdi.” dedi.

Mars’ta bulunan Moxie’nin ilerleyen yıllarda 4 astronota yetecek ve rokete güç verecek kadar oksijen üretebilecek kapasiteye ulaşması dört gözle bekleniyor.

Bu yazıyı paylaş
2002 yılında Uşak'ta doğan ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nde eğitimini sürdüren Semih Akşehirli, teknolojiye ve birçok sektöre olan ilgisi üzerine yazılar yazmakta.
Bir Yorum Bırak