Metaverse nedir, kolayca reddedilen en son moda sözcük mü yoksa anlamanız gerekebilecek yeni bir platform mu? Şu anda en önemli soru bu. En kolay cevap bu teknolojinin büyük şirketler tarafından kovalandığıdır ancak bu, 2021’in ticari gerçekliğini görmezden gelir. En büyük teknoloji şirketleri, internetin bu sonraki yinelemesine çok fazla para harcıyor ve “meta veri deposunun” yapı taşları piyasada hali hazırda mevcut bulunuyor.
İşte meta veri deposunun ne olduğuna, işinizle neden alakalı olduğuna ve şu anda hangi bileşenleri deneyimleyebileceğinize dair sizler için derledik.
Metaverse nedir?
Metaverse, oyun oynamak, iş yapmak, sosyalleşmek ve alışveriş yapmak için diğer insanlarla ve botlarla etkileşime girecek yeni bir yer vizyonudur. Bu teknoloji geleceğin temsili olarak görülmektedir. Şu anda, meta veri deposu bir donanım, yazılım ve ilgisiz deneyimler çantasıdır. Muhtemelen metaverse’nin bir parçasını bağımsız bir formda, bir oyun veya belki bir eğitim oturumu olarak görmüşsünüzdür. Tüm bu bileşenleri bir araya getirecek bağ dokusu henüz yok.
Pokemon Go oynadıysanız ve yalnızca telefonunuzla görebileceğiniz bir yaratık yakaladıysanız, bu artırılmış gerçekliktir (veya bu konuda seçici olmak istiyorsanız konum tabanlı eğlence olarak da görebilirsiniz).
Facebook’un Horizon Workrooms’u karma gerçekliğin bir örneğidir. Oculus Quest 2’yi sanal bir ofis alanına katılmak için kullanırsınız, ancak ellerinizi ve klavyenizi de görebilirsiniz. Ayrıca, toplantıya bir VR başlığı aracılığıyla katılmayan iş arkadaşları, tıpkı canlı bir konferans odasında olduğu gibi sanal dünyada görünen bir video beslemesi aracılığıyla toplantıya katılabilir.
Metaverse’e örnekler
Sanal ofis platformu Virbela ile, klavyeniz aracılığıyla tam vücut avatarıyla buluttaki bir ofiste gezinirsiniz. Platform yönlü ses kullanır; bu, bir kişinin sesinin avatarınıza yaklaştıkça veya uzaklaştıkça değiştiği anlamına gelir. Deneyim, bir video oyunu gibi değil ama kesinlikle iş arkadaşlarıyla etkileşim kurmak için yeni bir alan gibi geliyor.
Animal Crossing veya Fortnite oynadıysanız, bu çevrimiçi dünyalar metaverse’nin nasıl görünebileceğine dair bir ipucu verir. Kendi dünyanızı inşa edebilecek veya başka birinin dünyasını gerçek yaşam formunuzda veya tamamen yeni bir şekilde ziyaret edebileceksiniz.
Şirketler ve askeri eğitmenler de eğitim için sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik kullanıyor. Penske Truck Leasing, teknisyenleri eğitmek ve onları sahada desteklemek için XR Mentor eğitim platformunu kullanıyor. Eğitmenler, öğrencilere canlı ders akışı sağlar ve öğrenciler, araçlar üzerinde çalışırken eğitim belgelerine başvurmak için destekli gerçeklik cihazlarını kullanabilir.
Decentraland ve Cryptovoxels gibi sanal dünyalarda gayrimenkul satın almak mümkündür, ancak bunlar kesinlikle erken davrananların bulunduğu bir durum.
Güncel teknoloji haberlerine anında ulaşabilmek için bizleri Twitter, Instagram ve Telegram üzerinden takip etmeyi unutmayın!