Mars, Şimdiye Kadarki En Büyük Deprem ile Sarsıldı! Büyüklüğü Ne Kadar?

Semih Akşehirli
2 okuma süresi.

Mars, bu zamana kadarki en büyük deprem ile sallandı! Peki Mars’ta yaşanan bu depremin büyüklüğü ne kadar? NASA açıkladı!

NASA, Mars gezegeninin içini incelemek için kullanılan oldukça hassas bir sismometre ile donatılmış olan InSight Mars iniş aracını kullanarak yaşanan depremi tespit etti. Sismometre, Mars’ın sık görülen fakat genellikle küçük olan depremleri inceleyerek bunu yapabilir. Mars, Dünya gibi tektonik plakalara sahip değildir, ancak gürlemelere neden olabilecek volkanik olarak aktif bölgelere sahiptir.

InSight, şimdiye kadar bazı rekorlar kıran 1.300’den fazla deprem tespit etti. Geçen yıl ağustos ayı civarında, arazi aracı 4.2 ve 4.1 büyüklüğündeki en büyük olanları kaydetmişti. Bunlar Mars’ın uzak tarafında kaydedilen ilk depremlerdi ve aynı zamanda önceki en büyük depremden beş kat daha güçlüydü.

Mars, 5.0 Büyüklüğünde Deprem ile Sarsıldı!

Ancak geçtiğimiz pazartesi gecesi NASA tarafından açıklanan 4 Mayıs depreminin önceki rekoru sudan estirerek 5.0 büyüklüğünde bir deprem olduğu belirlendi.

5 büyüklüğünde bir deprem, Dünya’da hissedilenlere kıyasla orta büyüklükte bir depremdir, ancak bilim adamlarının InSight’ın görevi sırasında Mars’ta görmeyi umduklarının üst sınırına yakındır. Bilim ekibinin, konumu, kaynağının doğası ve bize Mars’ın içi hakkında neler söyleyebileceği gibi ayrıntıları vermeden önce bu yeni depremi daha fazla incelemesi gerekecek.

NASA’nın uzay aracı Insight

NASA’nın Jet Propulsion Laboratuvarı’ndaki InSight misyonunun baş araştırmacısı Bruce Banerdt, bir basın açıklamasında InSight ekibinin sismometrenin Aralık 2018’de yeniden konuşlandırılmasından bu yana “büyük olanı” beklediğini söyledi.

Banerdt, “Bu deprem kesinlikle gezegene başka hiçbir şeye benzemeyen bir görüş sağlayacak. Bilim adamları, önümüzdeki yıllarda Mars hakkında yeni şeyler öğrenmek için bu verileri analiz edecekler.” ifadelerini kullandı.

InSight’ın sismometresi, Mars’ın yüzeyine oturan ve algıladığı titreşimleri kaydeden yuvarlak, kubbe şeklinde bir alettir. Bu tür titreşimler, bir asteroit çarpması, toprak kayması veya depremlerden kaynaklanabilir.

Titreşimler Mars’ın içinden geçerken karşılaştıkları malzemeye bağlı olarak değişecektir. Bilim adamları, sismometreyi kullanarak, titreşimlerin kaydedilmeden önce hangi malzemeden geçtiğini anlayabilirler.

Güncel teknoloji haberlerine anında ulaşabilmek için bizleri TwitterInstagram ve Telegram üzerinden takip etmeyi unutmayın!

Bu yazıyı paylaş
2002 yılında Uşak'ta doğan ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nde eğitimini sürdüren Semih Akşehirli, teknolojiye ve birçok sektöre olan ilgisi üzerine yazılar yazmakta.
Bir Yorum Bırak