Kripto para piyasası şu anda pek çok kişinin “kripto kışı” olarak adlandırdığı, madeni para değerlerinin her yerde düştüğü ve Celsius gibi büyük borsaların “aşırı piyasa koşulları” arasında kullanıcı hesaplarını dondurduğu bir dönemdeyiz. Ancak, tüm kötü haberlere rağmen, bu kripto para birimi sisteminin gelişmeye devam eden bir yönü var ve bu, kullanıcıların madeni paralarını perakendeciler arasında harcayabilecekleri yolların sayısını artırıyor. 2020 ve 2021 boyunca kamu ilgisinin artmasıyla desteklenen büyük şirketler, artık ya doğrudan ya da ortak ödeme platformları aracılığıyla Bitcoin ve Ethereum gibi para birimlerini kabul ediyor. Kripto para ile ödeme kabul eden en büyük şirketler hangileri?
Kripto Para ile Ödeme Kabul Eden En Büyük Şirketler Hangileri?
Blok zinciri tabanlı ödemeleri ilk benimseyenler çoğunlukla teknoloji ve medya sektöründeydi, ancak artık dolara başvurmadan market, mobilya ve hatta sinema biletleri için ödeme yapmak mümkün. Bitcoin hala ödeme için en yaygın olarak kabul edilen kripto para birimidir, ancak birçok perakendeci artık litecoin’den shiba inu’ya kadar değişen alternatifleri de kabul etmektedir. Mevcut kripto ödeme sistemlerinin hala mükemmel olmaktan uzak olmasına rağmen, itibari para biriminden vazgeçmek artık her zamankinden daha kolay.
AMC Sinemaları
Popüler ödeme platformu, AMC Theatres dahil olmak üzere bir dizi büyük şirketle ortak olan BitPay’dir. AMC, her yıl 200 milyondan fazla müşterisiyle Amerika’nın en büyük tiyatro zinciridir. Mart 2022’den itibaren şirket, web sitesinde Bitcoin, Ether, Bitcoin Cash, Litecoin, Shiba Inu ve Dogecoin gibi kuruluşlardan gelenler de dahil olmak üzere çok çeşitli kripto para birimlerinde ödemeleri kabul etti. AMC ayrıca 2022’nin başlarında mobil uygulamasında bu özelliği başlattı. AMC her zaman yenilikçi bir şirket olmuştur. Web sitesine göre, Amerika’da bir multipleks sinema inşa eden ilk ve çevrimiçi biletleme sunan ilklerden biriydi. Bu nedenle, şirketin kripto para birimi kervanına atlayan ilk büyük zincir olması mantıklı. AMC, kötü zamanlanmış bir satın alma çılgınlığı ve Covid-19 salgını nedeniyle 2021’de iflasın eşiğine geldiği için bazı taze gelir akışlarına fena halde ihtiyaç duyuyor. Umarım, bu yeni teknolojinin benimsenmesi temettü ödeyecek yakın gelecekte şirketin kârı için.
Starbucks
Mart 2021’den itibaren ABD merkezli Starbucks müşterileri, şirketin fintech startup’ı Bakkt ile ortaklığı sayesinde kahvelerinin ücretini kripto aracılığıyla ödeyebilecek. Bakkt, 2018 yılında benzersiz bir önermeyle kuruldu: sadakat puanları, sık uçuş milleri ve kripto para birimleri gibi dijital varlıkları alın ve hepsini tek bir yere koyun, ardından perakendecilerde harcamak için dolara dönüştürmeyi kolaylaştırın. Bakkt hesabı olan kullanıcılar, kripto cüzdanlarını Starbucks uygulamasına bağlayabilir, ardından varsayılan ödeme para birimini BTC olarak ayarlamak ve Starbucks kartlarına doğrudan cüzdanlarından para yüklemek kadar basit. Bitcoin ile ödeme yapmanın tek yolunun Starbucks kartı kullanmak olduğunu ve şu anda mağazada doğrudan cüzdanla ödeme yapmanın bir yolu olmadığını belirtmekte fayda var. Bununla birlikte, Bloomberg’e göre, GolfNow gibi diğer Bakkt ortakları kasada entegre ödeme seçeneklerine sahipler, bu nedenle ilk kripto şeması yeterince popülerse, Starbucks yakın gelecekte mağazada doğrudan ödemeler de yapabilir.
PayPal
Ödeme işleme platformu PayPal, Mart 2021’de Checkout With Crypto adlı yeni bir özellik başlattı ve adı oldukça açıklayıcı. PayPal kullanıcıları, platformu kullanan 29 milyon satıcının tamamında ödeme yapmak için dijital para birimini kullanabilir. Diğer ödeme işlemcileri gibi PayPal da satıcıya dolar veya başka bir itibari para birimi gönderir ve ardından doğrudan kullanıcının cüzdanından eşdeğer miktarda kripto düşer. Örneğin bitcoin’in tam miktarı, kullanıcı işlemi tamamlamadan önce gösterilir, böylece alıcılar memnun oldukları bir dönüşüm oranı alıp almadıklarını kontrol edebilirler.
PayPal ayrıca, kullanıcıların USD ve diğer fiat para birimlerinin yanı sıra, uygulaması aracılığıyla doğrudan kripto para birimi tutmasına olanak tanır. Bu anlamda, şu anda piyasada sunulan hem fiat hem de kripto para ile çalışan geleneksel bir banka hesabına en yakın şey. Şu anda, PayPal için entegre kripto desteğinin sunulduğu tek pazarlar ABD ve İngiltere’dir, ancak şirket, özelliği gelecekte belirli diğer pazarlarda başlatmayı planladığını belirtti.
Microsoft
Kripto teknolojisini ilk benimseyen bir diğer kişi olan Microsoft, 2014’ten beri çevrimiçi mağazası aracılığıyla Bitcoin’i bir ödeme şekli olarak kabul ediyor. Diğerleri gibi, ödeme işlemcisi olarak BitPay’i kullanıyor. Cointelegraph, Microsoft’un Bitcoin ödeme sisteminin ilk çıkışından bu yana, özellikle piyasadaki yüksek oynaklık seviyeleri nedeniyle birkaç kez kapatıldığını bildirdi. Bununla birlikte, şirket son zamanlarda Web 3.0 dünyasındaki varlığını geliştirmek için adımlar attı ve Şubat 2022’de bir “Kripto Para Birimleri için İş Geliştirme Direktörü” işe aldı. Şirket ayrıca 2021 yılında farklı ağlarda token geliştirmek ve yönetmek için defterden bağımsız bir sistem için bir patent aldı, bu da yakın gelecekte kripto alanındaki etkisini daha da artırmayı planladığının kesin bir işareti. Microsoft’un sektördeki devam eden çalışmasına rağmen, firmanın kurucusu Bill Gates, Haziran 2022’deki bir röportajda tüm pazarın “%100 daha büyük aptal teorisine dayalı” olduğunu söyleyerek, kötü bir şekilde kripto para birimini kınadı.
Twitch
Amazon’un sahip olduğu ve kripto para birimini benimsemeye hevesli bir diğer işletme, video akışı platformu Twitch. O zamandan beri blok zinciri tabanlı ödemeler için desteği iki kez kaldırmış olmasına rağmen, ilk olarak 2014 yılında kullanıcıların kripto ile abonelikler ve hizmetler için ödeme yapmasına izin vermeye başladı. İlk kaldırma, Twitch’in ödeme ortaklarından birinin Bitcoin için desteğini kaldırmasıyla gerçekleşti, ancak kısa bir süre sonra akış devi, BTC ödemelerini eski haline getirmek için Coinbase ile ortaklık kurdu. Ardından, 2019’un başında Twitch, ikinci kez fikrini değiştirmeden ve özelliği Haziran ayında geri getirmeden önce kripto ile ödeme özelliğini sessizce kaldırdı. O zamandan beri Twitch, teknolojinin uzun vadeli beklentileri konusunda daha iyimser görünüyor, hatta kullanıcılara kripto para birimi ile ödeme yapmaları halinde 2020’de yüzde 10 indirim sunuyor. Şirketin mevcut kripto ödeme işlemcisi, kripto dünyasına girmek isteyen ana akım perakendeciler için pazar lideri olarak ortaya çıkan bir platform olan BitPay’dir.
Siz hangi şirketin kripto para ile ödeme kabul etmesini isterdiniz? Bizlerle fikirlerinizi paylaşabilirsiniz!
Kaynak: SlashGear
Güncel teknoloji haberlerine anında ulaşabilmek için bizleri Twitter, Instagram ve Telegram üzerinden takip etmeyi unutmayın!