Oyun, TV, filmler ve daha birçok alanda duyduğumuz FPS kavramı nedir ve neden önemlidir?
FPS Nedir?
En iyi TV’lerden Sony PlayStation 5 ve Xbox Series X gibi oyun konsollarına, GoPro Hero 10s ve parlak iPhone 13 Pro’daki kameralara kadar FPS oldukça önemlidir. Ancak FPS ne anlama geliyor ve neden umursayasınız ki? Kısa versiyonu, FPS’nin “frames per second” yani saniyedeki kare sayısı anlamına gelmesidir. Başka bir deyişle FPS, hareketli videonun her saniyesini oluşturan bağımsız hareketsiz görüntülerin tam sayısıdır.
FPS Neden Önemli
Biraz geriye gidelim ve bazı önemli temel bilgileri ele alalım. Tüm videolar, hızlı bir şekilde art arda gösterilen bir dizi hareketsiz görüntüden oluşur. Onları yeterince hızlı gösterin ve beyniniz bu hareketsiz görüntülerin aslında düzgün hareket olduğunu düşünmeye aldansın. Bir dizi durağan görüntüden harekete kadar bu eşiğin hızı, çeşitli faktörlere bağlı olarak değişir. Genel olarak, yine de, saniye başına onlu yaşların ortalarında bir yerde, çoğu gözlemciye, saniyede daha az karenin yalnızca tek tek görüntüler gibi göründüğü “hareket” olarak görünecektir.
Kare hızları olarak da bilinen saniyedeki daha yüksek kareler, görüntünün daha pürüzsüz ve gerçekçi görünmesini sağlar. Öznel olarak, 15 FPS ile 30 FPS arasında büyük bir sıçrama var. 30 ile 60 arasında fark edilebilir bir sıçrama daha az ve 60 ile 120 arasında daha da az. Ancak yine içeriğe, görüntüye ve diğer faktörlere bağlı olarak bir fark görebilirsiniz.
Oyunlarda daha yüksek kare hızları daha pürüzsüz, daha doğal görünen görüntüler sağlayabilir. Bunu, ekrandaki hareketin duraklayıp duraklayacağı düşük kare hızlarıyla karşılaştırın. Tüm konsollarda grafik işleme sınırlı olduğundan, daha yüksek kare hızlarının bir maliyeti vardır. Bu maliyet, daha az çokgen, ekrandaki nesnelerde daha az ayrıntı, daha temel aydınlatma, daha az karmaşık dokular vb. olabilir. Bazı oyunlarda konsol, oyunun çözünürlüğünü azaltabilir ve ardından maksimum kare hızına ulaşmak için çıktıda onu yukarı dönüştürebilir. Görüntü o kadar ayrıntılı olmayacak, ancak hareket daha yumuşak olacak.
Bir oyun tasarımcısı, bu sınırlamalara rağmen oyunlarının 60 veya 120 FPS’de daha iyi görünüp oynandığına karar verebilir, ancak bu duruma göre değişir. Her oyun daha yüksek kare hızlarını desteklemez. Ayrıca, hem PlayStation 5’teki Sony hem de FPS Boost özellikli Microsoft, artık daha yüksek kare hızlarında çalışan daha eski oyunlara sahiptir.
Kameralar ile ek bir avantaj var. 120 FPS’de video kaydetmek, o videoyu 60 veya 30’da oynatmanıza izin vererek eylemi büyük ölçüde yavaşlatır. 120 FPS’de kaydedilen ve 30’da gösterilen bir ters takla yapan biri, son derece pürüzsüz, epik ağır çekim ile sonuçlanacaktır.
Güncel teknoloji haberlerine anında ulaşabilmek için bizleri Twitter, Instagram ve Telegram üzerinden takip etmeyi unutmayın!