Dodge, otomobil üreticisinin ilk elektrikli araçlarına yer açmak için 2024’te içten yanmalı motorlara sahip olan sedan modeli Charger ve spor coupe Challenger’ın üretimini kalıcı olarak durduracak.
Dodge Brand CEO’su Tim Kuniskis, bu hafta Motor Trend ile yaptığı röportajda zaman çizelgesine yeni bir ışık tuttu. Şirket, 2022’de ilk elektrikli muscle konsept otomobilini piyasaya sürecek, ardından bir plug-in hibrit araç ve gizemli bir üçüncü araç gelecek.
Charger ve Challenger’a Elveda!
Dodge daha önce, otomobil üreticisinin ana şirketi Stellantis’in elektrikli araç stratejisini kapsayan bir Temmuz etkinliğinde 2024’te ilk EV’sini üretme niyetini açıklamıştı. Etkinlik sırasında Kuniskis, Dodge’un “elektrikli araba satmayacağını – eMuscle satacağını” belirterek “Amerikan Arabası” imajını korumaya özen göstermişti, görünüşe göre Dodge gelecekteki EV’leri için çoktan bir marka altyapısı oluşturmaya başlamış. İlk eMuscle arabaları 2024’te üretime girecek.
O sırada Kuniskis, şirketin içten yanmalı motorlu araçlarının kaderini açıklamadı. Artık şirket kaynakları EV üretimine kaydırdıkça bunların aşamalı olarak kaldırılacağını biliyoruz. Kuniskis, Motor Trend’e verdiği demeçte, “Bugün bildiğiniz bu arabalar, biz 2024’e geldiğimizde üretimden kalkacak” dedi.
Dodge’un gelecekteki EV’leri, şirket tarafından ilk olarak 1960’larda ve 70’lerde kullanılan Fratzog logosuna sahip olacak. Üç köşeli bir yıldız oluşturan üç ok başı şeklinden oluşan bölünmüş bir deltoid içerecek. Yeni versiyon üç boyutlu olarak tasarlanmış ve LED aydınlatma içermektedir.
Dodge, Charger ve Challenger araçlarının elektrikli versiyonlarına ek olarak, Ford’un yaklaşmakta olan F-150 Lightning’i ile rekabet edecek pille çalışan Ram 1500 de dahil olmak üzere elektrikli kamyonlar üretmeyi planlıyor. Dodge’un Jeep, Chrysler gibi kardeş şirketleri ve PSA Groupe markaları da elektrikli otomobil üretiyor.
Muscle araba hayranlarının, sevgili Hemi motorlarının bu dünya için uzun olmadığı haberine nasıl tepki verecekleri belirsizliğini koruyor. Birçok elektrikli spor otomobilin çoğu gaz eşdeğerinden 0-60 kat daha hızlı olduğu için, EV’ler hızlanma söz konusu olduğunda onlardan aşağı kalmıyor. Fakat en önemli özelliklerden bir tanesi olan motor sesinin de eksikliği bariz şekilde hissedilecektir. Bu durumla ilgili bir takım yapay sesler eklenerek sorunun üstesinden gelinmeye çalışılıyor fakat aslının yerini ne kadar tutar bilinmiyor.
Güncel teknoloji haberlerine anında ulaşabilmek için bizleri Twitter, Instagram ve Telegram üzerinden takip etmeyi unutmayın!