Bilim İnsanları Robotlara Gülmeyi Öğretiyor!

İdris Yıldırım
2 okuma süresi.

Yapay Zeka, hayal edilemeyecek kadar karmaşık görevleri başarabilir. Bundan dolayı bilim insanları robotlara gülmeyi öğretiyor. Kyoto Üniversitesi’ndeki bilim insanları, bir robota bir insanla konuşurken ne zaman gülmesi gerektiğini algılamasını sağlayacak bir takım çalışmalar gerçekleştiriyor.

Gülen Robotlar

Ekip, bir AI programının insan gülmesini algılamasına ve ardından o anda gülmesine olanak sağlayan bir gülme modeli oluşturdu. AI programları, kelime oyunları ve espriler gibi insan konuşmalarının nüanslarını algılayamıyor, bundan dolayı doğal dil işlemeyi kullanarak bu inceliklerin tamamında ustalaşmak için onları eğitmek kolay olmayacaktır.

Bilim adamları, zorlukların üstesinden gelmek için paylaşılan kahkaha tahmini adı verilen bir sistem geliştirdiler. Özetle, bir AI sistemi, sohbet ettiği insanın konuşma sırasında güldüğünü algıladığında güler. Test edilen üç modelden, paylaşılan kahkahalar, daha doğal ve konuşkan bir ton elde etmede en iyi sonuçları verdi.

Üzerinde çalışılan dil Japoncaydı ve paylaşılan kahkaha sistemi Erica adlı insansı robot düşünülerek geliştirildi. Erica, 70 milyon dolarlık bir bilimkurgu filminde başrolü oynayan güzel görünümü ve metodik oyunculuğu ile manşetlere çıkan bir Android . En son araştırmanın bir parçası olarak , Erica bir insan ile oturup sohbet etti ve tüm konuşmaların yaklaşık 10 ila 15 dakika sürdüğü bir senaryo gerçekleşti.

Her sohbete açıklamalar eklendi kahkahalarla tamamlandı ve daha sonra özel bir model oluşturmak için bir sisteme eklendi. Kahkaha tespiti ile başlayan ve ardından paylaşılan kahkaha tahmini bölümüne geçen bir sistem. Gülüp gülmeyeceğine sistemin karar verdiği yer burasıdır. Cevap olumluysa, AI modeli daha sonra gülme seviyesini belirleyip güler. Frontiers in Robotics and AI dergisinde yayınlanan araştırma makalesi, paylaşılan kahkaha algısının, kullanılan senaryo ve gülme türünden etkilendiği ve uygun sempatik kahkahaların önemini vurguladığı sonucuna varıyor. 

Ekip şimdi, temel çerçevenin yalnızca Japonca’dan daha fazla dil kullanarak ve robot-insan etkileşimlerini geliştirmek için daha büyük bir örnek veri kümesiyle denenmesini umuyor. Araştırma umut verici, ancak Kyoto Üniversitesi profesörü Dr. Koji Inouerobotların başarılı bir şekilde sohbeti gerçekleştirmesi için on veya yirmi yıl daha geçebileceğini belirtti.

Güncel teknoloji haberlerine anında ulaşabilmek için bizleri TwitterInstagram ve Telegram üzerinden takip etmeyi unutmayın!

Bu yazıyı paylaş
Bir Yorum Bırak