Avrupa Birliği’nin Big Tech Yasası 2023’te Hazır

Süleyman Kelle
2 okuma süresi.

Komisyon başkan yardımcısı Margrethe Vestager, TechCrunch tarafından ilk kez bildirildiği üzere, geçen hafta Uluslararası Rekabet Ağı (ICN) konferansında yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği’nin Dijital Piyasalar Yasasını (DMA) 2023 baharında uygulamaya başlamayı hedeflediğini söyledi. Vestager daha önce Big Tech’in gücünü sınırlamak için yeni bir dizi kural getiren antitröst yasasının bu yılın Ekim ayı gibi erken bir tarihte uygulanabileceğini belirtmişti. Big tech yasası bununla beraber bir ilk olacak.

ICN’de yaptığı konuşmada Vestager, “DMA önümüzdeki baharda yürürlüğe girecek ve ilk bildirimler gelir gelmez uygulamaya hazırlanıyoruz” dedi. TechCrunch tarafından belirtildiği gibi Vestager, Komisyonun yasalar yürürlüğe girer girmez Meta, Apple, Google, Microsoft ve Amazon’u içeren bir sınıflandırma olan “kapı bekçileri” tarafından yapılan herhangi bir ihlale karşı harekete geçmeye hazır olacağını öne sürüyor.

Big Tech Yasası Nedir?

Halen Konsey ve Parlamento’dan nihai onay alması gereken DMA, kapı bekçilerini piyasa değeri 75 milyar Euro’nun (82 milyar $) üzerinde olan ve aylık en az 45 milyon kullanıcısı olan bir sosyal platforma veya uygulamaya sahip olan şirketler olarak tanımlıyor. Bu kuruluşlar, DMA kurallarını ihlal ettikleri tespit edilirse, “önceki mali yılda dünya çapındaki toplam cirosunun yüzde 10’una kadar” para cezasına çarptırılabilir; bu, tekrar eden bir suç durumunda yüzde 20’ye yükselebilecek bir ücret.

DMA’ya göre, kapı bekçilerinin durumlarını Komisyon’a beyan etmek için üç ayları olacak ve ardından AB’den onay almak için iki aya kadar bir bekleme süresi olacak. Bu bekleme süresi, gecikmiş DMA yaptırımı ile birleştiğinde, AB ile Büyük Teknoloji arasında 2023’ün sonuna kadar gerçek bir savaş görmeyeceğimiz anlamına gelebilir.

Devletler ve bu tarz devasa şirketler arasınsa zaman zaman küçük çapta sürtüşmeler elbette yaşanabiliyor. Fakat Big Tech bunların ötesine geçerek bir denetleme organı olma görevi görecek; ki bu Dünya’da daha önce yapılmış bir şey değil. Sizler bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz?

Güncel teknoloji haberlerine anında ulaşabilmek için bizleri TwitterInstagram ve Telegram üzerinden takip etmeyi unutmayın!

Bu yazıyı paylaş
Web3, blockchain ve kripto alanlarında 4 yılı aşkın deneyime sahip olan Süleyman Kelle, derin bir uzmanlık geliştirmiştir. Kariyeri boyunca medya sektöründe önemli başarılara imza atmıştır. Sosyal medya yöneticisi ve kreatif direktör olarak yaratıcı süreçleri büyük bir etkinlikle yönetmekten sorumlu olmuştur. Web3 ekosistemindeki yeniliklerden ve değişikliklerden haberdar olur, bu alanın potansiyelini en üst düzeye çıkarmak için her zaman yollar arar. Amacı, kripto projelerinin benzersiz hikayelerini anlatmak, toplumu dahil etmek ve görünürlüğü artırmaktır. Yenilikçi düşünme ve stratejik planlama konusunda güçlü bir geçmişe sahiptir ve alandaki en son trendleri ve fırsatları değerlendirmeye devam etmektedir.
Bir Yorum Bırak