Almanya’nın önde gelen otomobil markalarından BMW ve Audi, otomobillerin geleceği olarak görülen elektrikli motorlara alternatif olan hidrojen yakıtlı araba modelleri ile kullanıcıların karşısına çıkabilir.
Fosil yakıtları terk etme hazırlıklarının bir parçası olarak elektrikli araç filolarının yanı sıra hidrojen yakıt hücreli binek araç prototipleri geliştiren BMW ve Audi gibi büyük markalar şimdiden yatırım yapmaya başladı.
İklim hedeflerini tutturmak için çelik ve kimyasallar gibi sektörlerde hidrojen yakıtına şimdiden milyarlarca dolar yatırıyor.
Almanya’nın otomobil üreticileri arasında hidrojenin en büyük savunucusu olan BMW, 2030 civarında bir kitlesel pazar modeline giden yolu çiziyor. Şirketin ayrıca, dünyanın en büyük otomobil pazarı olan Avrupa ve Çin’deki hidrojen politikalarını değiştirme konusunda da bir gözü var.
BMW, hidrojen yakıtlı araba filosu için hazırlanıyor
BMW, halihazırda kısmen Alman hükümeti tarafından finanse edilen bir projede X5 SUV‘u temel alan bir hidrojen prototip otomobil geliştirdi.
Hidrojen yakıt hücreli otomobil programını yöneten BMW başkan yardımcısı Jürgen Guldner, şirketin 2022’de 100’e yakın otomobilden oluşan bir test filosu kuracağını söyledi.
“Bu teknoloji ister siyaset ister talep tarafından yönlendirilsin, bir ürünle hazır olacağız” dedi ve ekibinin şimdiden yeni nesil araçları geliştirmek için çalıştığını da sözlerine ekledi.
“Oraya ulaşmanın eşiğindeyiz ve bu on yılda bir atılım göreceğimize gerçekten ikna olduk” ifadelerini kullandı.
Volkswagen’in premium markası Audi ise, tüm Volkswagen grubu adına hidrojen yakıt hücrelerini araştıran 100’den fazla tamirci ve mühendisten oluşan bir ekip kurduğunu ve birkaç prototip otomobil ürettiğini söyledi.
Hidrojen oldukça maliyetli
Hidrojen, Daimler, Volvo Trucks ve Hyundai gibi dünyanın en büyük kamyon üreticileri tarafından kesin bir bahis olarak görülüyor çünkü elektrik motorları uzun mesafeler için çok ağır.
Yine de, hidrojenin bir katalizörden geçerek elektrik ürettiği yakıt hücresi teknolojisi, kitlesel pazardaki tüketici arabaları için şimdilik çok maliyetli. Hücreler karmaşıktır, pahalı malzemeler içerir ve yakıt ikmali pilin yeniden şarj edilmesinden daha hızlı olmasına rağmen altyapı daha azdır.
Hidrojenin ekonomik pazara yönelik yarışta çok geride olması gerçeği, ana hedeflerinin karbondan arındırmayı sağlamanın en hızlı yolu olarak gören şirketler için elektrikle çalışan binek otomobillere öncelik vermeyi tercih ettikleri anlamına geliyor.
Guldner ise bu konu hakkında, “Gelecek sıfır emisyon olduğunda, iki cevaba sahip olmanın bir taneden daha iyi olduğuna inanıyoruz” ifadelerini kullandı.
Otomobil üreticilerinin gelecek süreçte elektrikli mi yoksa hidrojen yakıtı kullanan modeller üreteceğini önümüzdeki süreçte öğreneceğiz.
Güncel teknoloji haberlerine anında ulaşabilmek için bizleri Twitter, Instagram ve Telegram üzerinden takip etmeyi unutmayın!