Ateşli silah güvenliği, tüm dünyada önemli bir konudur. Sadece siviller ve sporcular ateşli silahların kullanımında azami özeni göstermekle kalmaz, ordular ve kolluk kuvvetleri de silahlarının yanlış ellere geçmemesini sağlamak için ellerinden gelenin en iyisini yapmak isterler. Peki akıllı silah gibi bir konsept günümüzde söz konusu olabilir mi?
Akıllı Silah Üretilebilir mi?
Bir kavram olarak “akıllı silahlar” son birkaç on yıldır ortalıkta dolaşıyor. Teorik olarak, her ateşli silah, yalnızca yetkili kullanıcıların silahı kullanabileceği şekilde yapılmıştır. Güvenlik açısından, bu kulağa harika bir fikir gibi geliyor. Kolluk kuvvetlerinde, bir suçlunun bir kolluk görevlisinin hizmet silahını kullanmasını engelleyebilir. Ordular ve özel kuvvetler askerleri, teknolojilerinin düşman kuvvetlerinin eline geçmesini önlemek için akıllı silahlar kullanabilirler. Yasal olarak izin verilen ülkelerdeki sivil silah sahipleri, hırsızların çalıntı silahı kullanmasını engellemek için akıllı silah teknolojisini kullanabilir, aynı zamanda çocukların evde bulabilecekleri bir silahı kullanmasını da engelleyebilir.
Pratikte akıllı silah teknolojisi hala çok uzakta. iP1, ilk gerçek akıllı silahı üretmek amacıyla Armatix adlı bir Alman silah üreticisi tarafından tasarlandı. Şirketin çabası, ne kadar cesur olursa olsun, hedefi tamamen kaçırdı ve hiçbir zaman ticari bir pazara ulaşmadı.
Armatix iP1: Almanların Akıllı Silah Denemesi
2000’li yılların başlarından ortalarına kadar geliştirilen Armatix iP1, silahı tutan kişinin gerçekten doğru kullanıcı olup olmadığını belirlemek için özel bir saat kullanır. Doğrudan James Bond’dan esinlenilmiş gibi duran bir teknoloji demek yanlış olmaz. Kullanıcının saati yoksa veya yetkisi yoksa tabanca çalışmaz. Unutulmuş Silahlara göre saat ve tabanca, birbirleriyle iletişim kurmalarını sağlayan RFID teknolojisi ile gömülüdür.
Uzman yorumu:
Teknoloji tarafında, iP1 başarısız çünkü kullanımı kolay değil. Ateşli silah uzmanları ve tarihçiler bile, saat ve tabanca arasındaki eşleştirme sürecinin, saat üzerindeki titiz kontroller ve herhangi bir ekrana sahip olmadığı için (Unutulmuş Silahlar aracılığıyla) sezgisel silahtan daha az olması nedeniyle bir saatten fazla sürebileceğini iddia ediyor. Gerçek bir tabanca olarak iP1, ciddi kullanım için kabul edilemezdi. Yeni başlayanlar için, tipik olarak hedef atışı veya küçük oyun avcılığı için uygun bir kalibre olan .22 uzunluğunda bir tüfeğe yerleştirilmiştir, bu da onu kişisel savunma veya kolluk kuvvetleri rolleri için uygun hale getirmez. İkincisi, tetik mekanizmasının kullanımı inanılmaz derecede ağırdı ve silahın tepesindeki nişangahlar isabetli atış için uygun değildi.
Akıllı silahlar hakkında sizlerin yorumu ne? Sizce bu tarz bir teknoloji insanlık için faydalı mı yoksa zararlı mı olur? Yorumlarınız bizleri için oldukça kıymetli!
Güncel teknoloji haberlerine anında ulaşabilmek için bizleri Twitter, Instagram ve Telegram üzerinden takip etmeyi unutmayın!