Yapay Zeka Araçları Data Paylaşmayı Reddediyor!

Süleyman Kelle
2 okuma süresi.

Yeni nesil üretken yapay zeka çağında, büyük teknoloji şirketleri çevrimiçi içeriğin kullanımı konusunda çifte standart uyguluyor gibi görünüyor.

Her Türlü Veriyi Kullanıyorlar Ama Paylaşmıyorlar

Microsoft destekli OpenAI, Google ve Google destekli Anthropic gibi şirketler, yıllardır generatif yapay zeka modellerini eğitmek için diğer şirketlerin çevrimiçi içeriğini izinsiz olarak kullanıyorlar. Bu durum, web’in geleceğini ve telif hakkı yasalarının bu yeni dünyada nasıl uygulanacağını belirleyecek olan bir dizi hukuki mücadeleye yol açıyor.

Teknoloji endüstrisi, bu yaklaşımlarının adil kullanım olduğunu savunacaktır. Ancak bu konuda henüz bir karar verilmemiştir. Öte yandan, bu büyük teknoloji şirketleri kendi içeriklerinin başka yapay zeka modellerini eğitmek için kullanılmasına izin vermemektedir. Bu durumda, diğer web siteleri veya şirketler neden içeriklerinin bu dev teknoloji şirketleri tarafından özgürce kullanılmasına izin versin?

Örneğin, Anthropic’in AI asistanı Claude’in hizmet şartlarına bir göz atalım:

Kabul Edilebilir Kullanım Politikası ile çelişen veya belirsiz olan aşağıdaki şekillerde Hizmetlere erişemez veya kullanamazsınız: Hizmetlerimizle rekabet edecek herhangi bir ürün veya hizmet geliştirmek amacıyla, yapay zeka veya makine öğrenimi algoritmaları veya modelleri geliştirmek veya eğitmek için.

Google’ın generatif AI kullanım şartlarının bir bölümü de şu şekildedir:

“Servisleri, makine öğrenme modelleri veya ilgili teknolojiler geliştirmek için kullanamazsınız.”

OpenAI’nın kullanım şartlarından bir bölümü ise şu şekildedir:

“Servislerin çıktılarını, OpenAI ile rekabet eden modelleri geliştirmek için kullanamazsınız.”

Bu büyük teknoloji şirketleri aptal değildir, ancak tutarsız bir tutum sergilemektedirler. Kaliteli içeriğin yeni yapay zeka modellerinin eğitimi için önemli olduğunu bilmelerine rağmen, kendi çıktılarının aynı şekilde kullanılmasına izin vermemektedirler.

Sonuç olarak, diğer web siteleri veya şirketler neden içeriklerinin bu büyük teknoloji şirketleri tarafından modellerini eğitmek için özgürce kullanılmasına izin versin? Bu çifte standartların ve eşitsizliklerin üzerinde düşünmemiz gereken bir konu olarak karşımıza çıkıyor.

Konuyla ilgili düşüncelerinizi bizlerle yorum olarak paylaşabilirsiniz, düşünceleriniz bizler için çok değerli!

Kaynak: Reddit

Güncel teknoloji haberlerine anında ulaşabilmek için bizleri TwitterInstagram ve Telegram üzerinden takip etmeyi unutmayın!

Bu yazıyı paylaş
Web3, blockchain ve kripto alanlarında 4 yılı aşkın deneyime sahip olan Süleyman Kelle, derin bir uzmanlık geliştirmiştir. Kariyeri boyunca medya sektöründe önemli başarılara imza atmıştır. Sosyal medya yöneticisi ve kreatif direktör olarak yaratıcı süreçleri büyük bir etkinlikle yönetmekten sorumlu olmuştur.Web3 ekosistemindeki yeniliklerden ve değişikliklerden haberdar olur, bu alanın potansiyelini en üst düzeye çıkarmak için her zaman yollar arar. Amacı, kripto projelerinin benzersiz hikayelerini anlatmak, toplumu dahil etmek ve görünürlüğü artırmaktır.Yenilikçi düşünme ve stratejik planlama konusunda güçlü bir geçmişe sahiptir ve alandaki en son trendleri ve fırsatları değerlendirmeye devam etmektedir.
Bir Yorum Bırak