Günümüzde dillerden düşmeyen NFT ve çevrimiçi oyunlar arasında nasıl bir gelecek olacak?
Kripto para piyasasının sanatsal bir dalı olduğu iddia edilen NFT’ler sürekli gündeme geliyor. Aynı zamanda teknoloji ile içsel bir bağlantı sayesinde, bir noktada oyunla kesişmesi gereken bir dal olarak görülüyor.
NFT ve Oyunlar Arasındaki İlişki
NFT’lerin oyun oynamakla ne ilgisi var? Yüzeyde, çok değil. Belirli sanat eserlerinin sahipliğini aktarmanın bir aracı olarak tanıtılan, değiştirilemez tokenlar (NFT), oyunlar, filmler veya TV şovları gibi kitle iletişim araçlarıyla gerçekten uyumlu değildir. Ancak bu, hem büyük hem de küçük bazı geliştiricilerin çılgınlığa katılmaya çalışmasını engellemedi.
NFT’leri oyunlara uygulamanın temel fikri, çoğunlukla oyun içi öğelerle, tipik olarak oyuncunun avatarı için bir cilt veya giysi öğesiyle bağlantılı gibi görünüyor. Bunların en azından, daha geleneksel NFT’lerin yanında itilen bireysel sanat eserleriyle ortak bir yanı var. Valve, on yıl önce Team Fortress 2‘de topluluk yapımı ürünler satıyordu. Diğer NFT’lerde olduğu gibi, bu öğeler blok zincirinde satılabilir ve yeniden satılabilir durumdaydı. Ancak diğer blok zinciri teknolojilerinden farklı olarak, söz konusu öğelerin aslında hem işlev görmesi hem de değeri tutması için oyunun kendisine bağlı olması, merkezi olmayan bir yapıya sahip olmadığı anlamına gelir.
Ancak, büyük oyun şirketleri arasında NFT’ler için açık ara en büyük şirket Fransız yayıncı Ubisoft‘tu ve öyle kalmaya devam ediyor. Şirket, Tom Clancy’s Ghost Recon Breakpoint için “sınırlı” oyun içi öğelerle NFT’leri kendi oyununa iten ilk büyük oyuncu oldu. Hem oyunculardan hem de kendi çalışanlarından gelen yoğun tepkiye rağmen, Ubisoft, yazının yazıldığı an itibariyle mevcut ve yeni oyunlarda NFT’leri kullanmaya kararlı görünmüştü.
Bazı Şirketler NFT Karşıtı Duruş Sergiliyor
Microsoft‘un oyun CEO’su Phil Spencer, NFT’leri “eğlenceden daha sömürücü” olarak nitelendirdi. Geçen ay Oyun Geliştiricileri Konferansı’nda, Oyun Endüstrisinin Durumu Anketine yanıt veren geliştiricilerin yüzde 70’inin ezici bir çoğunluğu, NFT’ler ile ilgilenmediklerini belirtti.
Tüm endüstriye damga vuran en büyük NFT karşıtlığı ise Valve‘den geldi. Şirket, geçen yılın Ekim ayında mağazası Steam’de kripto para birimi ve NFT’lerle uğraşan oyunları yasaklayarak, PC oyun pazarına erişmenin en yaygın ve kazançlı yollarını kapattı. (Kaçınılmaz olarak Epic Game Store, Steam’in istemediği NFT oyunlarını alacağını söylüyor.)
Bazı şirketler NFT karşıtı bir duruş sergilemiş olsa da gelecekte bu tutumun değişebileceği ihtimalini de göz ardı etmemek gerekiyor.
Güncel teknoloji haberlerine anında ulaşabilmek için bizleri Twitter, Instagram ve Telegram üzerinden takip etmeyi unutmayın!