Wikipedia kurucu ortağı Jimmy Wales, ücretsiz ansiklopedinin ilk düzenlemesine dayanarak, takas edilemez bir sanat (veya NFT) satıyor. Müzayede evi Christie’s, 3 ila 15 Aralık tarihleri arasında NFT’nin bir satışını gerçekleştirecek ve Wikipedia’nın lansmanında kullandığı Strawberry iMac Wales ile birlikte açık artırmaya çıkaracak. Fonlar, hayır kurumlarına ve Galler’in 2019’da başlattığı bağış destekli bir sosyal ağ olan WT.Social’a gidecek.
Galler’in NFT’si, 2001 yılının Ocak ayında piyasaya sürülen Wikipedia’nın çok erken bir sürümünün etkin bir şekilde anahtarıdır. Açıklamasında “Görüntülenen şey, Wikipedia’nın yazılımı kurduğum anda nasıl göründüğüdür” diyor. Tek sayfa web’de herkese açık olarak yayınlanacak ve Wikipedia’nın kendisi gibi, herkes onu görebilecek ve düzenleyebilecek. Ancak tüm değişiklikler beş dakika sonra geri dönerek orijinal durumuna geri döner: “Merhaba, Dünya!” yazan tek bir düzenleme. uzun süredir devam eden bir programlama geleneğini takip ediyor.
Wikipedia Açılış Sayfası NFT Haline Getirildi
Ethereum blok zincirine yazılan NFT, alıcısına bu web sitesi üzerinde kontrol sağlayan akıllı bir sözleşmeyi kodlar. Alıcı, düzenlemeleri geri alma penceresini değiştirebilir ve gerçekten isterse düzenlemeyi kapatabilir veya sayfayı kapatabilir. Ayrıca tamamen uygulamalı bir yaklaşım benimseyebilir ve Galler’in sayfayı onlar için yönetmesine izin verebilirler.
Proje kavramsal olarak, kaynak kodunu ilk web tarayıcısına aktaran ve satışından elde edilen geliri hayır kurumlarına bağışlayan Sir Tim Berners-Lee’nin daha önceki bir satışına benziyor. Galler, blok zinciri teknolojisini kullanmadan web sitesinin kontrolünü kolayca satabilirdi, ancak kamuya açık ve doğrulanabilir mülkiyet fikrinin kendisini zorladığını söylüyor. “Bence özellikle ilginç olan şey, ilk kez, halka açık, değişmez bir tür veritabanına sahip olmamız ve bu yeni ve farklı” diyor. NFT’lerin müzayedede büyük meblağlar karşılığında satılabilecek çok aranan bir emtia olması muhtemelen zarar vermez – Berners-Lee’nin kaynak kodu belirteci ona 5,4 milyon dolar kazandırdı.
NFT Nedir? Sanat, müzik, oyun içi öğeler ve videolar gibi gerçek dünyadaki nesneleri temsil eden dijital bir varlıktır. Genellikle kripto para birimiyle çevrimiçi olarak alınıp satılırlar ve genellikle birçok kriptoyla aynı temel yazılımla kodlanırlar. 2014’ten beri var olmalarına rağmen, NFT’ler artık dijital sanat eserleri satın almak ve satmak için giderek daha popüler bir yol haline geldikleri için ün kazanıyor. Kasım 2017’den bu yana NFT’lere şaşırtıcı bir şekilde 10 milyar dolar harcandı.
Güncel teknoloji haberlerine anında ulaşabilmek için bizleri Twitter, Instagram ve Telegram üzerinden takip etmeyi unutmayın!