Tesla, ABD’nin En Büyük Bankasına Borçlu Çıktı!

Burcu Ayşe Namoğlu
3 okuma süresi.

JPMorgan, elektrikli otomobil şirketinin bankaya 2014 yılı hisse senedi emri anlaşmasıyla ilgili olarak 162 milyon dolar borcu olduğunu iddia ederek Tesla’ya dava açtı. Anlaşmazlık, Tesla CEO’su Elon Musk’un 2018 “güvence altına alınmış” tweet’inin ve bunun sonucunda ortaya çıkan olayların sonrasında şirketlerin anlaşmada yaptığı ayarlamalar etrafında toplanıyor.

Dava, Pazartesi günü geç saatlerde New York’un Güney Bölgesi’nde açıldı. Tesla, yorum talebine hemen yanıt vermedi ve ABD basın ekibini dağıttı.

Tesla

Tesla, JPMorgan’a Borçlu mu?

İlk olarak Reuters tarafından bildirilen davaya göre, JPMorgan, şirketin orijinal Gigafactory’nin inşasını finanse etmeye çalıştığı 2014 yılında Tesla’dan bir dizi garanti satın aldı.

Hisse senedi varantları, alıcıya (bu durumda JPMorgan) belirli bir zaman aralığında belirli bir fiyattan bir şirkette (Tesla) hisse satın alma hakkı verir. JPMorgan’ın 2014’te Tesla’dan satın aldığı garantilerin süresi Haziran ve Temmuz 2021’de dolacak.

Başlangıçta, şirketler 560.6388 dolarlık bir “kullanım fiyatı” üzerinde anlaştılar. Varantların süresi dolmuşsa ve Tesla’nın hisse senedi fiyatı bu kullanım fiyatından düşükse, hiçbir şirket diğerine hiçbir şey borçlu olmayacaktı. Ancak Tesla’nın hisse senedi fiyatı, vade sonunda kullanım fiyatının üzerindeyse, JPMorgan, Musk’ın şirketinin temelde bu fiyatlardaki farka eşit hisse senedi devretmesi gerektiğini söylüyor.


Muazzam, karmaşık bir finansal işlem olan JPMorgan, her türlü yasal korumanın yürürlükte olduğundan emin oldu. Biri, Tesla’nın hisse senedi fiyatını etkileyebilecek birleşme veya satın almalarla ilgili büyük duyurulara karşı önlemdi. Böyle bir şey ortaya çıkarsa, banka ve otomobil üreticisi, varantlar için yeni bir kullanım fiyatı üzerinde anlaşmaya varabilirdi.

Tesla

Bu da bizi tweet’e getiriyor. Musk, 7 Ağustos 2018’de ünlü bir tweet attı, “Tesla’yı 420 dolardan özel olarak almayı düşünüyor. Finansman sağlandı.” O günün ilerleyen saatlerinde, Tesla’nın baş finans görevlisi, iletişim başkanı ve baş avukatı, Musk’a atfedilen ve Tesla’nın duyurusunu açıklayan blogunda yayınlanan bir e-posta yazdı. Musk ayrıca, “yatırımcı desteğinin onaylandığını” tweetledi. Bunun kesin olmamasının tek nedeni, hissedarların oyuna bağlı olmasıdır.” Tesla’nın yatırımcı ilişkileri başkanı da bazı basına “kesin bir teklif” olduğunu söyledi.

Temelde bunların hiçbiri doğru değildi, ancak Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun duyuru üzerine Musk ve Tesla’ya dava açmasından sonra herkesin öğrendiği gibi. Musk, Suudi Arabistan’ın Kamu Yatırım Fonu ile üstünkörü bir görüşme yaptı, ama o kadar.

Ancak bu gerçek ortaya çıkmadan önce JPMorgan, Tesla’nın hisse senedi fiyatında ortaya çıkan oynaklığı gördü ve varantlarının kullanım fiyatını değiştirmeye karar verdi. Fiyatı 424,66 dolara indirdi ve Tesla’yı bilgilendirdi. Tesla, 24 Ağustos’ta yapılması planlanan bir konferans görüşmesini kabul etti, ancak davaya göre son dakikada vazgeçti.

Aynı gün Tesla ve Musk, Tesla’yı özel olarak ele geçirme girişiminden vazgeçtiklerini açıkladılar. Böylece JPMorgan bir kez daha varantların kullanım fiyatını ayarlamaya karar verdi. Tesla ve Musk’ın geri dönüş yapma kararına verilen cevaba göre yeni hesaplamalar yaptı ve 484,35 dolarlık bir kullanım fiyatına karar verdi.

Güncel teknoloji haberlerine anında ulaşabilmek için bizleri TwitterInstagram ve Telegram üzerinden takip etmeyi unutmayın!

Bu yazıyı paylaş
Bir Yorum Bırak