Son gelen yasalarla beraber bütün sosyal medya kuruluşları Türkiye’de ofis açmak durumunda kaldı. Büyük çoğunluğu bu kurala uydu ve ofis açtı. Bunlardan bir tanesi de Twitter oldu.
Sosyal medya düzenlemesi kanuna göre günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ kuruluşları, Türkiye’de ofis açma zorunluluğu getirilmişti. Bu yasaya uymayan sağlayıcılara adım adım yasaklar geliyordu. Twitter reklam yasağına tabi tutulmuştu. Fakat, şirketin Türkiye’de ofis açmasıyla beraber yasak kaldırıldı.
Twitter, cezalardan sıyrıldı.
“7253 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” kapsamında, temsilcilik barındırmayan sosyal ağ sağlayıcılarına ciddi ve kademeli şekilde cezalar gelecekti. İşte onlardan bazıları:
– Sosyal ağ sağlayıcısı, 10 milyon TL idari para cezasına çarptırılacak.
– 30 gün içinde hala temsilcilik açmazsa 30 milyon TL daha ceza kesilecek.
– Bir 30 gün süre daha beklenecek, sağlayıcı hala temsilcilik açmazsa reklam cezasına tabi tutulacak.
– 3 ay içinde temsilcilik açmazsa bant genişliği %50 azaltılacak. Bu oran, %90’a kadar çıkarılacak.
Resmî Gazete’de bugün yayımlanan 28123 No’lu Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı açıklamasıyla, Twitter için uygulanan reklam yasağına son verildi. Gelişmeyi, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan twitter hesabından paylaştı. 1 Ekim 2020’de başlayan sürecin kanuna uygun olarak tamamlandığını aktaran Sayan, sosyal medya yasasının 55 milyon vatandaşın kişilik haklarını koruduğunun altını çizdi.
Türkiye, temsilcilik açmayan sosyal medya şirketlerine para cezasının ardından reklam yasağı getirecekti. Twitter da bu yasaktan ciddi şekilde nasibini aldıktan sonra temsilci açma kararını vardı. Son aşamada da internet erişimi yavaşlatılacağı için Twitter Türkiye’de ofis açma durumunda kaldı. Temsilcilik açmayı kabul eden şirketlerden ise o güne kadar kesilen para cezalarının 4’te 1’i tahsil edilecek, yaptırımlar kaldırılacak.
Bugüne kadar pek çok firma mecburen ofis açtı. Linkedin, Facebook, Youtube, TikTok, Instagram ve Pinterst bunlardan sadece bazıları. Temsilci atama kuralına uymayan şirketlerin ve markaların Türkiye pazarı gibi büyük bir pazarı kaybetmeleri çok olası. Herhangi büyük bir firma bu riski almak istemiyor ve kurallara uymaya özen gösteriyor.