SpaceX, dünyanın en uzun roketi için hazırlanıyor

Semih Akşehirli
3 okuma süresi.

Elon Musk‘ın CEO’luk görevini sürdürdüğü uzay ve havacılık şirketi SpaceX, geliştirdiği dünyanın en uzun roketi ile rekorları alt üst etmeye hazırlanıyor.

SpaceX, uzaya giden yolda yeni projeler üretmeye devam ediyor. Şirket, son dönemde sık sık test uçuşları yapılan Starship roketi ile önemli görev için hazırlıklarını sürdürüyor. Test aşamasında olan Starship’in başarması gereken önemli görevde, roket ABD’nin Teksas eyaletinden fırlatılacak ve ardından Hawaii açıklarında yere iniş yapmayı deneyecek. Bu fırlatma görevinde Starship’e Super Heavy fırlatma roket ünitesi de eşlik edecek.

Bu iki uzay ünitesinin bir araya geldiklerinde ortaya çıkan uzun roket ise rekor kırdı. SpaceX Super Heavy’nin 70 metrelik yüksekliğinin üzerine 50 metrelik Starship de eklendiğinde, ikilinin birlikte ulaştıkları 120 metrelik yükseklik NASA’nın devasa Saturn V roketinin 110 metrelik yüksekliğini de geride bırakarak dünyanın en uzun roketi rekorunu kırarak tarihe geçti. Dünyanın en uzun roketinin uzunluğu, neredeyse 40 katlı bir apartman uzunluğuna eş değer.

SpaceX CEO’su Elon Musk, roketin fotoğraflarını paylaştı

Uzay şirketinin yeni projesinin fotoğraflarını resmi Twitter hesabında paylaşan Musk, fotoğrafların ardından rokete katkı sağlayan tüm ekibine ithafen böylesine harika bir takımla çalışmaktan onur duyduğunu da sözlerine ekledi.

Henüz proje aşamasında olan bu araç havalandığında, insanları Ay’a gönderen araçların yaklaşık iki katı itme gücü ile uzaya çıkacak. Apollo misyonunun ünlü Satürn V roketlerindeki ana motorlar, tabandan yaklaşık 35 meganewton güç ile havalanırken, yeni SpaceX Super Heavy güçlendirici ise yaklaşık 70 meganewtona güç sağlayacak.

İki devasa parçayı birleştirmek için ise inanılmaz büyüklükte bir vinç kullanıldı. SpaceX mühendisleri vincin yardımıyla parçaları en sonunda birleştirerek dünyanın en uzun roketini ortaya çıkardı.

Ancak bu dev göklere ve ötesine geçmeden önce yapılacak çok iş var. SpaceX’in hala yakıt ikmali, basınçlandırma ve statik ateşleme dahil olmak üzere sistemin zemin testlerini yapması gerekiyor. Bunun yanı sıra bir de şu anda ABD Federal Havacılık İdaresi tarafından hazırlanmakta olan çevresel inceleme de bulunuyor. Bu da sonuçlar bilinene kadar tüm projenin bir belirsizlik durumunda olduğu anlamına geliyor.

Roketin görevi nasıl olacak?

Starship sisteminin planlanan açılış yörünge testi sırasında, Super Heavy güçlendirici, ikinci aşama Starship bölümü ayrılmadan önce 169 saniye boyunca gökyüzüne yükselecek. Güçlendirici daha sonra Starship roketinden ayrılacak ve fırlatma alanından yaklaşık 32 km uzakta bulunan Meksika Körfezi’ne iniş yapacak. Starship ise yolculuğuna devam edecek, Dünya yörüngesine girecek ve ardından Hawaii adası Kauai yakınlarındaki Pasifik Okyanusu’na inişini gerçekleştirecek.

SpaceX, Starship’i yolcuları ve kargoları Dünya yörüngesine, Ay ve Mars’a taşımak için yeniden kullanılabilir bir sistem olarak öngörüyor. Bu projenin birçok test aşamasından geçtikten sonra uçuşu gerçekleştirilecek. Ancak bunun ne zaman yapılacağı şu an için belirsiz.

Güncel teknoloji haberlerine anında ulaşabilmek için bizleri TwitterInstagram ve Telegram üzerinden takip etmeyi unutmayın!

Bu yazıyı paylaş
2002 yılında Uşak'ta doğan ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nde eğitimini sürdüren Semih Akşehirli, teknolojiye ve birçok sektöre olan ilgisi üzerine yazılar yazmakta.
Bir Yorum Bırak