Yapay zekanın teknoloji dünyasındaki etkisi, beraberinde bir dizi tartışmayı da getirmiştir. Özellikle güvenlik kaygılarına neden olan yapay zekanın, ilerleyen yıllarda devletler için milli güvenlik konularında daha fazla öne çıkması beklenmektedir.
Devletler Yapay Zeka Noktasında Endişeli
Yapay zeka araçlarının sürekli olarak gelişmesi ve kullanımının artması, devletleri yapay zeka kaynaklı güvenlik açıklarına karşı önlemler almaya zorlamaktadır. Yapay zekanın ilerlemesiyle siber saldırılardaki artış ve devlet destekli bilgisayar korsanlarının daha etkili hale gelmesi öngörülmektedir.
Bu bağlamda, 2023’ün sonlarına doğru bazı devletler, yapay zekanın potansiyel olumsuz sonuçlarına karşı koymak ve güvenliği sağlamak amacıyla yapay zeka kullanımını düzenleyen bir dizi yasa tasarısını kabul etmiştir.
ABD yönetimi, yapay zekadan kaynaklanan riskleri önlemeyi amaçlayan kapsamlı bir kararnameyi Ekim 2023’te yürürlüğe koymuştur. ABD Başkanı Joe Biden’ın emriyle hazırlanan bu kararname, yapay zeka güvenliği için yeni standartlar getirmektedir.
Bu kararname ile ABD vatandaşlarının yapay zeka sistemlerinin potansiyel risklerinden korunması hedeflenmekte, aynı zamanda bu sistemleri geliştiren şirketlerin güvenlik testi sonuçlarını ve diğer kritik bilgileri hükümetle paylaşması zorunlu hale getirilmektedir.
Kararname kapsamında, kurumların güvenlik testleri için standartlar belirlemesi ve siber güvenlik risklerini ele alması gerekmektedir. Ayrıca, kişilerin dolandırıcılıktan korunması amacıyla, yapay zekayla oluşturulan içeriğin tespit edilmesi ve doğrulanması için yeni kurallar getirilmektedir.
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Avrupa Parlamentosu ve üye ülkeler, dünyadaki ilk “Yapay Zeka Yasası” konusunda anlaşmaya vardılar.
Yürürlüğe girmesi beklenen AB’nin çıkardığı yasa, yapay zeka sistemlerinin topluma zarar verme olasılığına göre risk temelli bir yaklaşımla düzenlenmesini öngörmektedir. Yüksek riskli yapay zeka sistemleri için daha sıkı kurallar getirilecek, yapay zeka ile basit yazılım sistemleri arasında ayrım yapmak için açık kriterler belirlenecektir.
Yapay zekanın, üye ülkelerin ulusal güvenlik yeteneklerini veya bu alandaki görevlendirilen kuruluşları hiçbir şekilde etkilememesi sağlanacaktır. Ayrıca, çeşitli yüksek riskli yapay zeka sistemlerine izin verilmesi planlanmaktadır; ancak bu sistemler, AB pazarına erişmek için belirli kurallar ve yükümlülüklere tabi olacaktır. Yapay zeka kullanımının kabul edilemez olduğu bazı alanlar belirlenecek ve bu sistemlerin AB içinde yasaklanması sağlanacaktır.
Güncel teknoloji haberlerine anında ulaşabilmek için bizleri X, Instagram ve Telegram üzerinden takip etmeyi unutmayın!