50. Yıla Özel Tasarlanan Porsche 911 Targa Tanıtıldı

Semih Akşehirli
4 okuma süresi.

Porsche, sınırlı sayıda ve özel tasarımla üretilen 911 Targa modelini tanıttı.

Bu yıldönümünü kutlamak için şirket, 911 Targa 4 GTS‘nin özel bir sürümünü yarattı. Targa, gerçek bir arabanın Michael Bay tarzı bir Transformer’a en yakın olduğu akıllı tavan mekanizması ile mevcut 911 serisinin yıldızlarından biridir.

Yeni baskının hantal bir adı var: 911 Edition 50 Years Porsche Design. Adlandırma, Porsche’nin güçlü yanı olmayabilir, ancak yeni baskı, bunun için hala pratikte her şeye sahip olduğunu gösteriyor.

911 şimdi sekizinci neslinde. Dinamik uzmanlar ve aktarma organları teknolojisinin birleşimi olmasaydı, model bu kadar uzun süre hayatta kalamazdı. Aslında, temel paketin ne kadar kusurlu olduğunu düşündüğünüzde modern bir 911 oldukça mucizevi bir makinedir; arkadan motorlu, dört kişilik bir spor araba. Onlarca yıl boyunca, bu kuyruk ağırlıklı tasarım, artık spor otomobillerin altın standardı olarak kabul edilen şeyi yaratmak için honlanmış ve rafine edilmiştir. En temel haliyle, bir 911 mükemmel bir şekilde dengelenmiştir, zevkli bir şekilde tepki verir, titizlikle detaylandırılmıştır, içi ve dışıdır ve birlikte yaşaması son derece kolaydır. En aşırı yinelemesinde, 911 GT3, gerçek bir süper otomobildir.

Porsche 911 Targa Teknik Özellikleri

911 Porsche Design 50th Anniversary Edition, 911 Targa 4 GTS ile aynı çift turboşarjlı 3.0 litrelik düz altı motora sahip ve 473 beygir gücü ve 420 lb-ft tork pompalıyor. Güç, sekiz vitesli PDK çift debriyajlı otomatik şanzıman veya yedi vitesli manuel çubuk aracılığıyla dört tekerleğe de gidiyor. 3,3 saniyede sıfırdan 100 kilometre hıza ve 305 km/h maksimum hıza sahip.

Porsche 911 Targa Tasarımı

Edition 50 Years Porsche Design, ayrıntılara gösterilen takıntılı ilgiyi artırıyor. Siyah gövde, Satin Platinum jantlar ve ‘Targa’ çubuğuyla yan yana duran ilk Porsche Design ürünü olan tamamen siyah Chronograph 1’e atıfta bulunuyor. Orta konsoldaki F.A. Porsche imzası ve koltuk başlıklarındaki Porsche Design dahil olmak üzere ince logolar ve standart olarak sunulan şirketin uzun isteğe bağlı ekstralar listesinden birkaçı var. Bunlardan en önemlisi, 911’in çeşitli sürüş modları (Normal, Sport, Sport Plus, Individual ve Wet) arasında geçiş yapmak için ön panele monte edilmiş bir kronograf ve direksiyon simidi modu düğmesi olan Sport Chrono paketidir.

Şirketin Porsche Classic bölümü, modern otomobili yansıtmak için 1972 911 S 2.4 Targa’yı da yeniden inşa etti. Burada gösterilen, orijinal bir arabanın bu eksiksiz restorasyonu, yeni baskıyla aynı renk özelliğinde ve aynı rozetle tamamlandı.

Targa modelinin ilgi çekici bir arka planı var. İlk versiyon 1967’de piyasaya sürüldü, görünüşte ‘B’ sütunları yerine çok görünür bir çelik devrilme çubuğuna sahip üstü açık bir arabaydı ve en eski arabalar çıkarılabilir bir plastik arka cama sahipti. Tasarımın nedeni, Amerikan araba güvenliği mevzuatında geleneksel üstü açılır arabaların satışını etkin bir şekilde yasaklayacak bir söylenti değişikliğiydi. Birkaç üretici buna yanıt olarak (klasik ‘T-Top’ Chevrolet Corvette gibi) yarı açık spor arabalar üretti, ancak kurallar hiçbir zaman uygulanmadı. Adını Sicilya’daki Targa Florio yarışından alan “Targa”, bu tür üstü açık spor otomobiller için genel bir terim haline geldi, ancak adı Porsche’ye ait.

‘Gerçek’ bir 911 Cabriolet’nin piyasaya sürülmesinden önce 15 yıl daha geçecekti (mühendisler için başka bir ambalaj baş ağrısı yarattı), ancak Targa tarzı devam ediyor. İronik olarak, modern Targa, üstü açılır bir arabadan bile daha karmaşıktır; düz bir yumuşak tavandan kaçınarak, arka camı yukarı ve arabadan uzağa kaldıran ve daha sonra yerine kaldırılan merkezi tavan panelini ortaya çıkaran bir mekanizma tercih eder. Devrilme çubuğundaki ikiz kapaklar açılır ve payandalar yerlerine dönerken onları alır ve arkalarından düzgünce kapanır.

Porsche, her biri sınırlı sayıda gelen bu 50. yıl dönümü sayısı Targa’nın 750 örneğini üretecek.

Güncel teknoloji haberlerine anında ulaşabilmek için bizleri TwitterInstagram ve Telegram üzerinden takip etmeyi unutmayın!

Bu yazıyı paylaş
2002 yılında Uşak'ta doğan ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nde eğitimini sürdüren Semih Akşehirli, teknolojiye ve birçok sektöre olan ilgisi üzerine yazılar yazmakta.
Bir Yorum Bırak