Ağustos 2022, Mars’ın keşfinde önemli bir dönüm noktasıdır. On yıl önce Kızıl Gezegen’e, Gale Krateri adı verilen bir alanı jeolojik değişim işaretleri için arama göreviyle görevlendirilmiş öncü bir misyon indi. Ağustos 2012’de Mars yüzeyine inişinden bu yana, NASA tarafından işletilen gezici Gale Krateri’nin 3 mil yüksekliğindeki Sharp Dağı’nın (NASA aracılığıyla) 2.000 fit üzerine tırmandı. Bu süreçte, Curiosity neredeyse yarım milyon görüntü yakaladı ve Dünya’ya 3.000 gigabayttan fazla veri gönderdi. Gezici, 40’tan fazla kaya ve toprak örneğini deldi ve kepçeyle, yaklaşık 900 bilim makalesinde tartışılan araştırmaları ortaya çıkardı. 10 yıldır Mars’ta olan Curiosity hikayesi ne? Gelin yakından bakalım.
10 Yıldır Mars’ta Olan Curiosity Hikayesi: 3.000 Gigabayt Veri
On yıllık keşfi sırasında, Curiosity gezgini, Mars yüzeyinde, diğer gezici Perseverance, Mars helikopteri Ingenuity ve Marslı InSight iniş aracıyla birleştirildi. Araştırmacılar, Dünya’nın komşusunun 4,5 milyar yıllık tarihinin bir noktasında yaşamı destekleyip desteklemediğini keşfetmeye çalışırken, bu görevler birlikte Mars’ın daha eksiksiz bir resmini oluşturdu.
On yıllık keşfi sırasında, Curiosity gezgini, Mars yüzeyinde, diğer gezici Perseverance, Mars helikopteri Ingenuity ve Marslı InSight iniş aracıyla birleştirildi. Araştırmacılar, Dünya’nın komşusunun 4,5 milyar yıllık tarihinin bir noktasında yaşamı destekleyip desteklemediğini keşfetmeye çalışırken, bu görevler birlikte Mars’ın daha eksiksiz bir resmini oluşturdu.
Curiosity Nedir?
Uygun bir şekilde adlandırılan Curiosity gezgini, muhtemelen insanlık tarafından Mars’ın yüzeyine fırlatılan en büyük ve en yetenekli gezicidir. Türkçesine “Merak” diyebileceğimiz bu cihaz insanlık adına önemli anları kaydetti. Gezicinin temel amacı, Mars’ın mikrop adı verilen basit yaşam formlarının varlığını desteklemek için doğru çevresel koşullara sahip olup olmadığını keşfetmektir. Bu soruyu cevaplamak için, NASA’ya göre bir basketbol oyuncusu kadar uzun olan kabaca araba büyüklüğündeki gezici, 2 metre uzunluğundaki robotik bir kol kullanarak manipüle ettiği aletlerle kaya, toprak ve hava örnekleri topluyor.
Curiosity’nin nispeten büyük boyutu, bilimsel analiz için bir dizi gelişmiş araç taşıyabileceği anlamına gelir. Bunlar arasında 17 kamera, küçük kaya örneklerini buharlaştırmak için kullandığı bir lazer ve toz halindeki kayaları toplamak için bir matkap bulunuyor. Bu kaya örnekleri, bileşimleri aracılığıyla Mars’ın jeolojik tarihinin kimyasal parmak izini içeriyor. Ayrıca, kayaların içinde gizli olan, özellikle sıvı su ile geçmişteki etkileşimleridir.
Buna ek olarak, Curiosity, kaya ve topraktaki organik karbon bileşiklerinin yanı sıra – bir noktada – Kızıl Gezegendeki yaşamın yapı taşları olarak hizmet etmiş olabilecek diğer karmaşık organik molekülleri tespit etme yeteneğine sahiptir. Curiosity’nin misyonunun başlangıçta yalnızca iki yıl sürmesi planlanıyordu, ancak Aralık 2012’de bu görev süresiz olarak uzatıldı. 1 Ağustos 2022 itibariyle, Mars’ta 3.550 Dünya günüdür bilim yürütmektedir.
Curiosity Mars’a Nasıl İniş Yaptı?
Curiosity, Mars yüzeyindeki operasyonlarına başlamadan önce bile, görev bilim tarihine geçiyordu. 26 Kasım 2011’de Cape Canaveral’dan bir Atlas V roketiyle fırlatılan gezici, sekiz ay sonra 5 Ağustos 2012’de Kızıl Gezegene ulaştı. Mars yüzeyinde Curiosity’yi bırakmak için yeni bir iniş yöntemi geliştirildi.
Bu iniş prosedüründeki ilk adım, geziciyi taşıyan uzay aracının paraşütle Mars atmosferinden aşağı indiğini gördü. Mars yüzeyine ulaşmadan sadece saniyeler önce, iniş sistemi roketleri ateşleyerek kısa bir süre havada kalmasına izin verdi. Bu olurken, bir ip yavaş yavaş ve dikkatli bir şekilde Curiosity’yi gezegene indirdi. Gezici tekerleklerine dokunduğunda ip kesildi ve Merak serbest bırakıldı. İniş sistemi daha sonra, gezici araçtan yeterince güvenli bir mesafede acil iniş yapmadan önce uçup gitti.
Güncel teknoloji haberlerine anında ulaşabilmek için bizleri Twitter, Instagram ve Telegram üzerinden takip etmeyi unutmayın!